2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az araboknak tetszik a Passió

2004. április 02. 10:42, utolsó frissítés: 2004. április 05. 11:20

Az arab országok kormányai rugalmasan viszonyulnak Mel Gibson filmjéhez, különösen, ami a központi cenzúra hozzáállását illeti. Egyiptomban szerdán kezdték meg a film vetítését nagy tömegek előtt. "Ez a film egy egészen különleges fogadtatásban részesül" – jelentette ki Mustafa Darwish filmkritikus, az Egyiptomi Cenzúra Bizottság korábbi elnöke. Mostanáig Szíriában, Libanonban, Egyiptomban Bahrainban, Quatarban és az Emirátusokban mutatták be a filmet. A világ muszlim lakosságának spirituális központja, az Al Azhar University, tiltja a különböző próféták moziban történő megjelenítését.

Bár a mohamedánok szerint Jézus szintén próféta, a hatóságok kivételt tettek és hozzájárultak a film forgalmazásához. Egyedül Kuwaitban nem forgalmazható a film. Gaber Asfour az egyiptomi Kulturális Minisztérium főtitkára szerint a film bemutatása egyben jelzés arra vonatkozóan, hogy az országban növekszik a művészek szabadsága. "Azt is lehet mondani, hogy most kezdjük visszanyerni a felvilágosodás szellemét, ami lényeges része a modern Egyiptom kulturális tradíciójának" – mondta Asfour.

A „laissez-faire” hozzáállás jól látható jele volt Kairóban egy moziban, ahol egy szokatlan feliratot függesztettek a pénztár fölé. "Ez a film csak az alkotók véleményét tükrözi." Darwish szerint azonban a film meleg arab fogadtatásában benne van az amerikai zsidó szervezetek tiltakozása is. "Ők (a cenzorok) azt hiszik, hogy a film antiszemita. Ezért bánnak vele olyan kivételesen."

Az egész régióban zsúfolt nézőtér előtt játsszák a filmet. A libanoni elnök, Emile Lahoud már látta a filmet, akárcsak a palesztin vezető, Jasser Arafat. Libanonban több mint 142.000 jegyet váltottak az első 11 napban, ami megdöntötte a korábbi két rekordot, amit a Titanic és James Bond "Die another day!" tartott eddig. (ma.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS