2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két holdja van a Földnek?

2004. március 29. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

Bolygónkhoz csak egyetlen valódi Hold tartozik, de a csillagászok találtak egy látszólagos kísérőbolygót, amely gyakran megkerüli a Földet, miközben valójában a Nap körül kering. A most felfedezett "látszólagos hold" a 2003 YN107 névre keresztelt aszteroida, amely különleges mozgásának köszönhetően egyszerre képes a Nap és a Föld körül keringeni. Az aszteroida ugyanis a Földével szinte teljesen megegyező Nap körüli pályán halad, de nem nyílegyenesen, hanem spirálisan a pályavonal körül, azaz körülöttünk is kering.

Az aszteroida a különleges alakú pályája miatt néha elmarad a Föld mögött, néha pedig előtte halad. A csillagászok szerint a "látszólagos hold" 1996 óta kering a Föld körül, és 2006-ig marad a közelünkben. Az égitestet valószínűleg olyan törmelékből keletkezett, amely a Holdból szakadt ki egy becsapódás során, mondta a New Scientistnek Paul Chodas, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa, aki az aszteroidák pályájának tanulmányozásával foglalkozik. Chodas és kollégái múlt héten egy Houstonban megtartott csillagászati konferencián jelentették be a felfedezést.

Hasonló aszteroidát fedeztek fel két évvel ezelőtt, a 2002 AA29 névre keresztelt aszteroida azonban a következő ötszáz évben nem lesz a Föld közelében. Chodas szerint a jövőben érdemes lenne tanulmányozni ezeket a közeli objektumokat. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS