2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyvonalban öt szomszédos bolygó

2004. március 26. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

Március utolsó napjaiban viszonylag ritka csillagászati jelenség figyelhető meg a koraesti égbolton. Nem sokkal naplemente után a Föld öt szomszédos bolygója szabad szemmel láthatóan, és szinte egyvonalban sorakozik fel.

Ezekben a napokban minden este hasonló menetrend szerint zajlik a felvonulás. A Naphoz legközelebb levő Merkúr rövid időre feltűnik a nyugati égbolton. Felette áll a Vénusz, amely jelenleg az égbolt legfényesebb pontja. Eközben a három további bolygó szintén a képzeletbeli egyenes mentén áll. A vöröses Mars és a sárgás Szaturnusz haloványan jelennek meg, míg valamivel távolabb a Jupiter fényesebb, és jól láthatóan nagyobb is a többieknél. Hasonló felsorakozás néhány évente fordul elő, míg a bolygók úgynevezett együttállása sokkal ritkább – emlékeztetett a Washington Post.

Az öt szomszédos bolygó felsorakozása mellett idén tavasszal egyéb égi látványosságra is fel lehet készülni. Hamarosan puszta szemmel is láthatóvá válik az Oort-felhőből szinte egyszerre érkező két üstökös.

Ezt követően június 8-án olyan látványosság ígérkezik, amelyet még egyetlen ma élő ember sem láthatott. A Földről nézve a Vénusz sötét pontja elhalad a Nap korongja előtt. Az utolsó ilyen áthaladásra 121 évvel ezelőtt, 1882 decemberében került sor. A Vénusz-áthaladások rendszeres időközönként, körülbelül nyolc, 105, ismét nyolc, majd 121 évente ismétlődnek. A következő áthaladásra csupán 2012. júniusáig kell várni.

A 2004-es évben két teljes holdfogyatkozás és két részleges napfogyatkozás lesz. A május 4-i holdfogyatkozás kényelmes időben, az esti órákban következik be, míg október 28-án a kora hajnalig kell a jelenségre várni. Az április 19-én és október 14.én bekövetkező részleges napfogyatkozásokat ugyanakkor Európából nem lehet majd látni. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS