2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nőket árulnak a tajvani eBay-en?

2004. március 18. 11:42, utolsó frissítés: 11:42

Nőjogi aktivisták azzal vádolták meg az eBay tajvani részlegét, hogy honlapján helyet ad emberkereskedelemmel foglalkozó hirdetéseknek is, és nem hajlandó levenni oldalairól az inkriminált tartalmat. Az internetes árverést bonyolító cég erre közleményben tudatta, hogy a hirdetés nem emberkereskedelmet, "csupán" házassági ajánlatot takar.

A cég ugyanakkor levette a vitát kavaró hirdetést, s ezen döntéséhez igazította üzletpolitikáját is. Az eBay kitart amellett, hogy csupán félreértés történt, és a hirdetést közzétevő – egyébként házas – férfi csupán párkeresésben érdekelt.

A tudósítások szerint a férfi öt vietnámi nő képét tette közzé az eBayen, és a kezdő licitet 180 ezer dollárban jelölte meg. A hirdetés egyébként az eBay amerikai központjában is feltűnést keltett, és riasztották a távol-keleti rendőrséget az ügyben.

Az ügyre több ország nőjogi szervezete is felhívta a figyelmet. A rendőrség kihallgatta a hirdetést közzétevő férfit, és megállapította, hogy nem áll fenn emberkereskedelem.

Az emberjogi szervezetek ugyanakkor továbbra is kételkednek abban, hogy itt csupán egy "szerencsétlen" hirdetésről lenne szó. Elmondásuk szerint a hirdetésben az volt olvasható, hogy a nőket "Tajvanba szállítják." És a szervezetek szerint az ötből két nő 15 év alattinak nézett ki. Úgy tudni, a hirdetés 10 napig volt látható az eBay oldalain.

A Tajpej Nők Megmentése Alapítvány munkatársa szerint az eset szégyenletes Tajvanra nézve. Felkérték a tajvani férfiakat, hogy ne használják ki a szegényebb országokból származó nőket. Az alapítvány beperelte az eBayt és a hirdetést közzétevő férfit is. A vád tárgya: emberkereskedelem. (mh)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS