2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Szedna volna a tizedik bolygó?

2004. március 16. 12:48, utolsó frissítés: 12:48

Valószínűleg egy új bolygót sikerült azonosítani a Naprendszerben. Amerikai kutatók már a hónap elején felfedeztek valami gyanúsat a naprendszer szélén elhelyezkedő, úgynevezett Kuiper-Belt mezőben (a nevezett részen jégdarabok és aszteroidák tömege található), de a Spitzer űrszonda teleszkópjával és a Tangara obszervatórium segítségével csak most sikerült megmérni, hogy mennyi hőt bocsát ki magából az égitest, és ez alapján megbecsülni a nagyságát.

A hivatalosan 2003 VB–16-nak elnevezett, de Szednára keresztelt (a név az inuitok tengeristenét jelenti) bolygó jelenleg a Föld–Nap távolság (149 millió kilométer) kilencvenszeresére van a Földtől, de a pályája olyan alakú, hogy ennél akár tízszerte messzebb is eltávolodhat.

A Szedna átmérője 1125 és 2250 kilométer között lehet, ez nagyjából a Plútóénak felel meg. Tart még a vita arról, hogy valódi bolygót fedeztek-e fel. Egyes tudósok szerint az eddigi legnagyobb kisbolygót sikerült megtalálni, mások azonban azt mondják, hogy valódi bolygóról van szó. Elképzelhető, hogy a Szedna a naprendszer legkisebb, szabályos pályán keringő égitestje. (Más hasonló méretű objektumokét befolyásolhatja a többi bolygó.) (mh)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS