2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színes felvételek a Szaturnuszról

2004. március 09. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Négy hónappal a megérkezés előtt a Cassini-űrszonda az eddigi legszebb színes felvételét küldte a Földre fő célpontjáról, a káprázatos Szaturnuszról, a Naprendszer második legnagyobb bolygójáról. Minden idők legdrágább, mintegy 1,5 milliárd amerikai dollárból épített bolygókutató űrszondája "vészesen" közeledik a pazar gyűrűrendszerrel övezett Szaturnusz felé. A tervezett megérkezési időpont 2004. július 1-je, amikor a Cassini pályára áll a Szaturnusz körül, a róla hat hónappal később leváló Huygens nevű leszállóegység pedig leereszkedik a bolygó legnagyobb holdja, a Titan felszínére.

Február 9-én a Cassini egyik kamerája több színszűrővel készített felvételsorozatot a bolygóról és közvetlen környezetéről, s a NASA a napokban közölte az ezekből összeállított képet. A felvételek készítésekor a Cassini 69,4 millió kilométerre volt a Szaturnusztól, ami a közepes Föld-Nap távolság (150 millió km) körülbelül felének felel meg. Ekkora távolságból a még legkisebb megkülönböztethető részletek körülbelül 540 km átmérőjűek.A képen jól megfigyelhető a bolygó korongjának szelíd sávozottsága, a bolygó árnyéka a gyűrűn és fordítva, illetve a gyűrűben lévő rések, amelyek közül a legszélesebb a Cassini-rés. A bolygótól balra a Titan látható.

A küldetés célja a Szaturnusz légkörének, mágneses terének, gyűrű- és holdrendszerének vizsgálata. Az egyik legizgalmasabb feladat a Titan vizsgálata. E hatalmas hold barnás-narancssárgás, nitrogénből, metánból és más szerves vegyületekből álló légköre fagyott felszínt rejt. Az itt végbemenő kémiai folyamatok tanulmányozásával talán a korai (prekambriumi) Föld kémiai evolúciójába nyerhetünk bepillantást. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS