2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Depresszióhoz vezet a szénhidrát megvonás?

2004. március 08. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Kedélytelenné, levertté tehetik híveiket a szénhidrátmegvonáson alapuló diéták - figyelmeztettek amerikai kutatók. Mint a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutató megállapították, a szénhidrátok fontos szerepet játszanak az agyműködés szempontból rendkívül fontos amonosav, a szeretonin termelésében. A szeretonin befolyásolja az érzelmeket, s hiánya, vagy csökkenése hangulati változásokat, depressziót okoz – hangsúlyozták a MIT kutatói.

"A szeretonin szerepe egyebek között az, hogy a teltség érzését közvetítse az agynak, még mielőtt az érintett személy gyomra valóban megtelt. E vegyület azonban nem csak ellenőrzés alatt tartja az étvágyat, és megakadályozza a szükségesnél több ételnek a szervezetbe juttatását, de alapvető fontosságú a hangulat szabályozásában is" – jelentette ki Judith Wurtman az MIT munkatársa. Minthogy a szénhidrátok puszta jelenlétükkel növelik a szerotonin-szintet, mintegy természetes nyugtatóként hatnak – tette hozzá.

Az agy – állapították meg az MIT kutatói – csak akkor termel szerotonint, ha az egyén édes, vagy keményítő tartalmú szénhidrátokat fogyaszt – mégpedig fehérjék nélkül, vagy igen kis mennyiségű fehérje fogyasztása mellett. Olaszos tészták fogyasztása esetén tehát az agy képes szerotonin-termelésre, ha azonban a jelentős mennyiségű fehérjét tartalmazó csirkehús burgonyával együtt kerül az asztalra, a hangulat javító vegyület termelődése elmarad.

Ez a magyarázata tehát, hogy egy hatalmas adag sült után is éhes maradhat az ember, hisz lehet, hogy a gyomra megtelik, agya azonban nem termel elegendő szeretonint ahhoz, hogy megszüntesse az éhségérzetet.

A szénhidrát hiánynak - derült ki a massacusettsi egyetem munkatársai által végzett vizsgálatból - drámaibb hatása van a nők, mint a férfiak számára, hiszen a nők szervezetében eleve is kevesebb szerotonin termelődik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS