2020. március 31. kedd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új bolygót fedeztek fel a magyarok

2004. február 26. 11:03, utolsó frissítés: 16:37

Eddig ismeretlen bolygót fedeztek fel magyar csillagászok – közölte a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének igazgatója. A Naprendszertől mintegy 650 fényév távolságban, a Naphoz hasonló csillag körül keringő bolygót az intézet tudományos főmunkatársa, Jurcsik Johanna vezette kutatócsoport fedezte fel; a csoportban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem csillagász szakos hallgatói vettek részt.

Az Ikrek csillagképben található égitest 1,56 nap alatt kerüli meg a csillagot, olyan távolságban, amely a Nap és a Föld távolságának mindössze két százaléka. Az új bolygó a csillag előtt áthaladva annak fényességét néhány százalékkal csökkenti. Tömege az előzetes becslések szerint a Jupiter bolygóénak nyolcszorosa – tájékoztatott az intézet igazgatója.

Jurcsik Johanna az MTI érdeklődésére elmondta: méréseik közben, véletlenül találtak rá a naprendszerünkön kívüli planétára február 20-án. A Föld tömegénél mintegy 2500-szor nagyobb bolygó pontosabb megismerésére március 5-én kezdődnek meg a szuperspektroszkópiai vizsgálatok, amelyet a magyar csoport egyik tagja végez majd el, aki az Egyesült Államokban kutat. A mérések a planéta mozgásáról adnak információkat. A bolygó felfedezése a világ tudományos közéletében minden bizonnyal komoly érdeklődésre számíthat – tette hozzá a kutatócsoport vezetője.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS