2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
25°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A narancs héjától egészséges lesz a hamburger

2004. február 11. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Spanyol tudósok új felhasználási területet találtak a narancshéj számára. Most publikált tanulmányuk szerint a narancshéj adalékanyagként történő használata egészségesebb joghurtot és hamburgert eredményez.

A Baleári Szigetek egyetemének tudósai olyan ételek tápértékét vizsgálták, amelyeket narancshéj rostjával dúsítottak. Spanyolországban nagy mennyiségű narancs terem, s a gyümölcs jelentős része minden évben kárba vész, ezért nagy jelentőségű felfedezés, hogy a gyümölcs héja hasznosítható.

A kutatóknak két, egymástól független kísérletben sikerült “funkcionális tápanyagot” létrehozniuk azzal, hogy narancshéjat adtak az ételhez. Kiderült, hogy a különleges módon dúsított ételek egészségesebbek a hagyományosnál. A kiszárítási procedúra elvégzése után a rostokat joghurtba és a hamburgerbe keverték. A mérések egyértelműen bizonyították, hogy a narancshéj-rost javította a tejtermékek tápértékét.

A hamburgerek esetében ugyanezt tapasztalták, sőt, a héj zsírbeszívó tulajdonságának köszönhetően még a hamburger zsírtartalma is csökkent. A kutatóknak már csak azt kell elérniük, hogy a rostok veszítsék el jellegzetes narancsízüket. (uno.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS