2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Depressziót okoz a kialvatlanság

2004. február 10. 10:56, utolsó frissítés: 11:31

Az egyesült államokbeli Massachusetts állam egyetemének kutatói 2259 11-13 év közötti iskolást vizsgálva, megállapították, hogy a folyamatos, halmozódó alváshiánnyal küszködő diákok tanulmányi eredményei gyengébbek azokénál, akik naponta eleget pihennek.

A vizsgálat tanúsága szerint a lányok között ebben az életkorban valamivel több az alváshiányban szenvedő, valószínűleg azért, mert ők hamarabb kamaszodnak, mint a fiúk, és e fiziológiai változás miatt eleve több alvásra volna szükségük, mint fiú kortársaiknak. Ráadásul a lányok korábban kelnek, mert hosszabb időt fordítanak az öltözködésre, a szépítkezésre, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy családjuk apróbb házimunkákat is elvár tőlük iskolába indulás előtt.

Mint a pszichológus csoport egyik tagja hangsúlyozta, a kamaszkornak elkerülhetetlen velejárója bizonyos mértékű depresszió, és önértékelési zavar, ennek mértéke azonban nevelésen és szoktatáson alapuló tényezőktől, például a megfelelő mennyiségű pihenéstől is függ. A kamaszkori lelki kínok és gyötrelmek mélysége tehát sokban múlik a gyermeken, a szülőn és az iskolán – teszik hozzá az amerikai kutatók. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS