2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30 éven belül európai lép a Marsra

2004. február 04. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

Menetrendet tűztek ki Európa űrtudósai annak érdekében, hogy 30 éven belül embert küldjenek a Marsra. George Bush amerikai elnök Mars-programról szóló bejelentéséhez hasonlóan az Európai Űrügynökség (ESA) is különböző lépéseket jelölt ki kedden annak előkészítésére, hogy európai asztronauta eljusson a vörös bolygóra. Ezek között szerepel robotok küldetése és ember Holdra juttatása.

"Először el kell jutnunk a Holdra, mielőtt a Marsra mennénk. Előbb járnunk kell megtanulni, mielőtt futnánk" - mondta Franco Ongaro, az ESA Auróra programjának vezetője. Ez a program a naprendszer hosszú távú kutatását célozza. Mint az Auróra-programban részt vevő tudósok londoni tanácskozásukon rámutattak, kutatási programjuk egyes lépcsőfokai lesznek az emberekkel megvalósítandó űrexpedíció felé vezető út mérföldkövei.

Az ESA két előkészítő misszió küldését tervezi a Marsra. Az ExoMars 2009-ben marsjáró robotot juttatna a bolygóra, egy 2011-14-es misszió pedig talajmintákat hozna a Földre a Mars felszínéről. Az előkészítő program részeként tervezik ember nélküli űrhajó Marsra juttatását is. Ember Holdra küldését 2024-re javasolják az európai tudósok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS