2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

70 ezer euró XVI. Lajos sáljáért

2004. január 30. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

Egy nevét titokban tartó francia-amerikai család 70 ezer euróért vásárolta meg XVI. Lajos sálját, amelyet a király közvetlenül lefejezése előtt, 1793. január 21-én viselt. Az összeg a legnagyobb, amit a világon valaha is fizettek egy történelmi ruhadarabért - Napóleon inge korábban 60 ezer euróért kelt el.

A kikiáltási ár ötezer euró volt, s a végső győztes képviselője telefonon vett részt az aukción. A sálat felváltva őrzik majd Franciaországban és New Yorkban, tudatta a vevő, akiről az aukciószervező csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a francia királyi házhoz közelálló francia-amerikai családról van szó, amelynek tagjai ezzel a gesztussal igyekeztek felhívni a figyelmet XVI. Lajosnak az amerikai függetlenség kivívásában játszott döntő szerepére.

A 160x76 centiméteres sál - amelyet korában nyakkendőként hordtak - az idők folyamán megsárgult, foltosodott. A ruhadarabot a király párizsi fogsága idején viselte, ezért különösen értékes, mivel XVI. Lajosnak igen kevés személyes tárgya maradt hátra. A sálat áruba bocsátó család dokumentumai szerint "mielőtt a gillotin alá indult volna, a király kioldotta nyak kendőjét, s átadta azt ajándékként és köszönetképpen Vincent úrnak". A király cellatársát, aki vállalkozó és tanácsadó volt, egy évvel később végezték ki. A sálat özvegye és leszármazottai értékes kincsként őrizték. A mai tulajdonosok azért bocsátották árverésre, mert a ruhadarab öröklése viszályt keltett a családban. (uno.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS