2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pálfi György lett az európai győztes a Sundance Filmfesztiválon

2004. január 26. 10:23, utolsó frissítés: 10:34

Pálfi György filmrendező új forgatókönyve, a Taxidermia lett az amerikai Sundance/NHK Filmfesztivál európai győztese. A Gene Moskowitz- és Fassbinder-díjas, továbbá Oscar-díjra nevezett Hukkle című film alkotójának ez lesz a második rendezése. Pálfi György egy XX. századi magyar család három nemzedékének történetét dolgozza fel, a család férfi ágának - nagyapa, apa, fiú - sorsát követi nyomon.

Pálfi GyörgyPálfi György
Az NHK japán filmforgalmazó cég által támogatott Sundance/NHL Filmfesztiválon - amelyet az idén január 15. és 25. között rendeztek meg - a győztesek 10 ezer dolláros pénzjutalomban részesülnek.

A Utah állambeli Park Cityben Robert Redford filmszínész, rendező és producer alapított Sundance elnevezéssel nemzeti parkot és üdülőtelepet az 1960-as években. Hasonló néven 1981-ben alapítványt jegyeztetett be, amelyre később intézet épült, ezt a hivatalos stúdióktól független fiatal filmkészítők támogatására alapították.

A filmfesztiválokat 1995 óta rendezik meg a nemzetközi filmipar új hangjainak támogatására. A nemzetközi zsüri az elismeréseket négy - Európa, Egyesült Államok, Latin-Amerika és Japán - kategóriában ítélik oda a legjobb forgatókönyvnek.

A minden évben januárban megrendezett filmfesztivál a független film legfontosabb fórumává lépett elő. A Sundance Filmfesztiválon olyan tehetségek indultak el a siker útján, mint Brad Pitt, Liv Tyler és Quentin Tarantino. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS