2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emlékezetvesztést okoz az extasy

2004. január 15. 11:25, utolsó frissítés: 11:25

Az Extasy tablettát szedők körében sokkal gyakoribb a hosszú távú emlékezet korai romlása, mint a tablettát nem szedőknél - állapította meg brit kutatók amerikai, európai és ausztráliai fiatalok körében végzett, átfogó felmérése.

A Newscastle upon Tyne-i egyetem kutatóinak megállapítása szerint azok a fiatalok, akik rendszeresen használják a diszkódrognak nevezett Extasy tablettát, 23 százalékkal gyakrabban panaszkodnak memóriaromlásra, mint az extasyt nem szedők. (Rendszeres használónak azt tekintették, aki saját bevallása szerint legalább tíz alkalommal vett már be ebből a szerből.)

Még rosszabbak voltak az eredményeik azokhoz a társaikhoz képest, akik soha életükben nem szedtek semmiféle kábítószert. A kutatók által kiosztott, kifejezetten memóriatesztként szolgáló kérdőívekre adott válaszaik átlagosan 29 százalékkal rosszabbak voltak azokénál, akik tartózkodnak mindenféle drog fogyasztásától.

A fokozott éberséget és az érzelmek felerősödését előidéző Extasy használói közül sokan - minden propaganda ellenére - tévesen azt hiszik, hogy a tabletta biztonságos, holott több alkalommal bebizonyosodott, hogy gyors testhőmérséklet-emelkedést és akár hirtelen halált is okozhat. A mostani felfedezés pedig arról tanúskodik, hogy az Extasy a memóriaromlás időzített bombájaként működik a mai diszkózó fiataloknál, akik a drámai következményeket majd csak néhány év múlva, emlékező képességük korai tompulása során érzékelik - hangsúlyozta Jacqui Rogers, a newcastle-i kutatócsoport vezetője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS