2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Urán-fogyasztó bacilust találtak

2003. december 15. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

Bár a "Geobacter sulfurreducens” büszke elnevezést viselő baktérium családja régóta ismert a kutatók előtt, az újonnan elemzett "családtag” képességei láttán a kutatóknak leesett az álluk. Mint azt Barbara Methé, a rockvilli Institute for Genomic Research munkatársa és Derek Lovley a University of Massachusetts kutatója a Science című neves szaklapban közzétette, a mikroba genetikai elemzése során azt a felfedezést tették, hogy az egysejtű az egész élővilágban egyedülálló képességekkel rendelkezik.

A bacilus ugyanis a földben, kőzetekben él és bármilyen furcsa is, fémekkel táplálkozik. Külön gének szolgálják speciális fémfelismerő képességét, amivel a talajban ércek, mint például urán után kutat. Mikor megtalálja táplálékát, egy különleges, redukciónak nevezett kémiai eljárással megkezdi annak lebontását. Mindezt nem szórakozásból teszi, hanem mert anyagcsere-folyamatai révén a fémekből energiát nyer, elektromosságot állít elő.

A kutatók tisztában voltak azzal, hogy a Geobacter sulfurreducens családja ilyen módon táplálkozik, de a baktérium különlegességnek számít még ezen a rendkívül specializálódott családon belül is: nem csak, hogy jóval több fémet képes "elfogyasztani, mint rokonai, de nagyobb feszültséget - több áramot - is generál. Genetikai térképe rendkívül komplex - egyedül az elektromosság fejlesztéséért több mint száz gén és fehérje felelős, amik a bacilus kapacitását és rugalmasságát növelik.

A mikroba egyébként nem csak anaerob, hanem aerob környezetben is életképes, azaz remekül megvan oxigénszegény és oxigéngazdag környezetben egyaránt. A kutatók szerint a genomelemzés eredményei új korszakot nyitnak a biotechnológiában: a baktérium segíthet lebontani az atomhulladékot és akár a maiaknál jóval hosszabb élettartamú bioelemeket is gyárthatunk. (korridor)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS