2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Földszerű bolygó a Vega csillag körül

2003. december 02. 10:51, utolsó frissítés: 17:08

A Vega csillag körül valószínűleg egy komplett naprendszer kering. Brit asztronómusok olyan gáz és porfelhőt találtak a csillag körül, ami minden valószínűség szerint legalább egy Neptunusz méretű gázóriást és legalább egy földszerű bolygót is rejt.

Eddig mintegy száz, exoplanétát fedeztek fel a csillagászok, de mindegyik legalább Jupiter méretű gázóriás volt. Most ellenben a brit asztronómusoknak a Vega csillag körül sikerült olyan naprendszert találniuk, ami a legjobban hasonlíthat a földire. A Vega mintegy huszonöt fényévnyire van tőlünk, és maga a csillag az északi félgömb egyik legfényesebb csillaga. Méretére nézve háromszor nagyobb a napunknál és mintegy ötvenszer fényesebb.

Mark Wyatt, brit csillagász és kollégái az Astronomy Technology Centre kutatói a Scuba elnevezésű roppant érzékeny kamerával vizsgálták a Vegát, amikor a csillag körül egy hideg gáz és porfelhőt találtak. A Vega bolygóit nem tudták megfigyelni, de elmondásuk szerint a felhő szerkezetének egyenetlenségeiből arra lehet következtetni, hogy bolygókat is rejthet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS