2018. május 27. vasárnapHella
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bizonyítottan hatásos az akupunktúra

2003. december 02. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

A Focus című magazinban megjelent írás szerint bizonyítást nyert, hogy krónikus fájdalmak kezelésére igenis hasznos az akupunktúra. A több ezer páciensen alkalmazott kezelés hatását ismertető, világszerte eddig legátfogóbb tanulmány alátámasztja azt az állítást, hogy hatásos a kínai természetgyógyászat hagyományos módszere - jelentette a magazin Stefan Willich berlini orvosra hivatkozva. Ezek után számítani lehet rá, hogy a betegbiztosító pénztár ismét megtéríti majd a kezelés költségeit Németországban.

A tanulmányból kiderül, hogy a páciensek felénél az akupunktúrás kezelés hatására ötven százalékkal csökkent a migrénes rohamok előfordulása. Hasonlóan jó eredményeket értek el hát- és térdfájás kezelésénél is - jelentette a Focus. A tanulmány elkészítését tíz kisegítő betegpénztár határozta el, miután 2000 októberben a szövetségi betegbiztosító kényszeríttette az orvosokat és a biztosító pénztárakat, hogy töröljék szolgáltatási katalógusaikból az akupunktúrát, mivel annak hatásossága nem bizonyított.

A bochumi egyetemen elvégzett vizsgálatok már 2002 januárban azt mutatták, hogy az akupunktúra igenis hatásos bizonyos izületi bántalmak, fejfájás, migrén és krónikus hátfájás kezelésénél. Mintegy negyvenezer betegen elvégzett vizsgálat alapján a kutatók megállapították, hogy a páciensek 89,8 százalékának panaszai enyhültek. Az is kitűnt továbbá, hogy akupunktúrás kezelés következtében csak igen ritkán lépnek fel nem kívánt súlyos mellékhatások. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS