2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisbolygót neveztek el József Attiláról

2003. november 10. 12:46, utolsó frissítés: 12:46

Kisbolygót neveztek el Marik Miklós csillagászról és József Attila költőről. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) döntéséről a Magyar Csillagászati Egyesület titkára tájékoztatta az MTI-t. A 28492-es és a 39971-es sorszámú kisbolygó néhány napja viseli a Marik, illetve a József nevet -- közölte Sárneczky Krisztián, a két égitest egyik felfedezője.

Az ELTE Csillagászati Tanszékének 1998-ban elhunyt tanszékvezető docenséről, Marik Miklósról elnevezett kisbolygót 2000. február 1-jén találták meg a piszkéstetői csillagvizsgálóból, hivatalos felfedezője a JATE Asteroid Survey (ma Szegedi Tudományegyetem, aszteroid-program) - mondta. A József Attiláról elnevezett kisbolygót 1998-ban találta meg az égbolton az akkor még egyetemista Sárneczky Krisztián és Kiss László, mint ahogy ezt a korábbi ideiglenes jelölés (1998 GN10) is mutatja.

Sárneczky Krisztián elmondta, hogy napjainkban több százezer kisbolygó ismert, közülük eddig 15-20 ezret neveztek el. Hozzávetőlegesen ötven katalogizált kisbolygó van, amelyet Magyarországon, magyar csillagász fedezett fel - mondta, hozzátéve: létezik még egy tucat, amelynek magyar nevet adtak a külföldi csillagászok.

"Magyar érdekeltségű" kisbolygóként említette a Duna, a Tisza és a Dráva elnevezést, amely nem csupán Magyarországhoz köthető. Kisbolygó viseli például Kodály Zoltán és Bartók Béla zeneszerző, Petőfi Sándor költő és a közelmúltban elhunyt Teller Ede atomfizikus nevét. Az egyesület titkára hozzátette, hogy a Bartók és a Petőfi kisbolygót külföldi csillagászok találták meg és nevezték el, mint ahogy egy német csillagász javasolta a Hungária és a Buda nevet is két másik égitestnek.

Sárneczky Krisztián elmondta: több évben kell megfigyelni egy "új" kisbolygót ahhoz, hogy az sorszámot kaphasson, s ez olykor évtizedekig is eltarthat. Közlése szerint az égitest akkor kerülhet be a sorszámozottak közé, ha már jól ismerik mozgását, s ekkor a felfedező jogában áll, hogy elnevezze.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS