2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hazaérkezett I. Ramszesz múmiája

2003. október 28. 10:17, utolsó frissítés: 10:24

Katonazene és dobpergés fogadta Egyiptomban I. Ramszesz fáraó múmiáját. A múmia százötven évvel azután tért vissza vasárnap Egyiptomba, hogy a Királyok Völgyéből, sírkamrájából elrabolták. Az atlantai múzeum, ahol eddig a múmiát őrizték, pénteken adta át Atlantában az egyiptomi küldöttségnek a mumifikált holttestet, amely a múzeum szerint I. Ramszeszé volt.

Zahi Havasz, az egyiptomi régészeti főtanács vezetője, nagyszerű, civilizált gesztusnak minősítette a múmia visszaadását, bár úgy vélte, hogy a múmia "személyazonossága" nem teljesen bizonyos. - Nem vagyunk száz százalékig bizonyosak benne, hogy a múmia I. Ramszeszé, de száz százalékig biztos, hogy királyé volt - idézte a szakértő szavait az AFP francia hírügynökség.

I. Ramszesz fáraó múmiája (fotó: MTI)I. Ramszesz fáraó múmiája (fotó: MTI)

Más szakértők, így Emily Teeter, a chicagói egyetem keleti tudományok intézetének munkatársa szerint sincs meggyőző bizonyíték arra, hogy múmia I. Ramszeszé volt. DNS-vizsgálatok híján a tudósok történelmi, régészeti és más tudományos bizonyíték alapján azonosították a múmiát. Sokan a múmia testtartására hivatkoznak: karjait éppen úgy tették keresztbe, mint ahogyan a Ramszesz-korabeli fejedelmi múmiák esetében szokásos volt. Mások szerint tagadhatatlan hasonlóságok mutathatók ki - főként az arcán - két leszármazottjával, I. Széthi és II. Ramszesz fáraóval, akiknek a múmiáját már azonosították.

Havasz kizárta a DNS-vizsgálatok lehetőségét azok megbízhatatlanságára hivatkozva. Más egyiptomi régészeti vezetők már korábban elvetették a fáraók múmiáján elvégzendő DNS-vizsgálat lehetőségét, mivel attól tartanak, hogy a tesztek halomra döntenének egy sor korábbi elméletet. Zahi Havasz elmondta, hogy a múmia egy évig a luxori múzeumban lesz látható. Felszólította a világ múzeumait: szolgáltassák vissza az egyiptomi régiségeket és remekműveket, így mindenekelőtt a berlini múzeumból Nofertiti (Norfretete) királyné mellszobrát és a londoni British Museumból a rosette-i követ. I. Ramszesz a XIX. dinasztia alapítója volt, és időszámításunk előtt 1292 és 1290 között uralkodott. Nevezetes unokája, II. Ramszesz a dinasztia harmadik uralkodója. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS