2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikeresen szétválasztották az egyiptomi sziámi ikreket

2003. október 13. 12:03, utolsó frissítés: 12:24

Huszonhat órás műtéttel sikeresen különválasztották a koponyatetőnél összenőtt kétéves egyiptomi ikerpárt vasárnap a dallasi gyermekklinikán. Egyelőre semmilyen komplikáció nem lépett fel - közölte a műtétet végző orvoscsoport. "A kisfiúk most elérhető közelségébe kerültek annak, hogy önálló életet élhessenek" - mondta Jim Thomas, az operációt végző orvos csoport vezetője.

- Jelenleg azt mondhatjuk, hogy az állapotuk stabil és egészségügyi komplikációk nem léptek fel - közölte az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Kenneth Shapiro sebész. Dale Swift sebész elmondta, hogy a két iker agyának szétválasztása nem ment olyan könnyen, mint gondolták.

fotó: MTIfotó: MTI

Az ikerpár nem szenvedett súlyos vérveszteséget, légzési problémák nem léptek fel és egyikük agyán sem tapasztalható jelentékeny duzzanat - közölte sajtóértekezletén Jim Thomas. A műtét teljes befejezése után a két kisfiút - az esetleges komplikációk elkerülése végett - néhány napig mesterséges kómában tartják. Lábadozásuk több hónapig tart majd és meg kell tanulniuk külön élni.

A beavatkozás legkockázatosabb szakaszán, az agyakat tápláló véredények szövevényes összekapcsolódásának megszüntetésén 18 idegsebész dolgozott váltott műszakban. Az orvosok szerint a fiúk a szétválasztás nélkül soha nem lettek volna képesek segítség nélkül járni és életük végig egészségügyi komplikációkkal kellett volna szembenézniük.

Jim Thomas elmondta, hogy a szétválasztás után az ikreken több éven át újabb műtéteket kell majd végrehajtani, amelyekkel a koponya azon részét állítják helyre, amelynél össze voltak nőve.A műtét előtt két orvosetikai csoport is megvizsgálta a fiúk esetét és arra a következtetésre jutott, hogy a sikeres szétválasztás esélye kínálta előnyök meghaladják azoknak a működési rendellenességeket a hátrányait, amelyek összenőtt állapotukban fokozatosan minden bizonnyal bekövetkeztek volna - írta a Reuters.

Ahmed és Mohamed 2001. június 2-án született egy egyiptomi kisvárosban Kairótól 800 kilométerre délre és gyakorlatilag állandó orvosi felügyelet alatt állt. Átlagosan mintegy 2,5 millió születésre jut egy fejénél összenőtt sziámi ikerpár, a sziámi ikrek esetében a fejüknél összenőtt testvérpárok gyakorisága mintegy 2 százalékos. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS