2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Nap fel fogja falni a Földet

2003. szeptember 19. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

Ausztrál csillagászok szerint a Földtől húszezer fényévnyire található V838 Monocerotis óriáscsillag tavaly év elején tapasztalt fénykitörései annak a jelei voltak, hogy a csillag bekebelezte három bolygóját. "Már korábban is feltételezték, hogy a csillagok felfalják a bolygóikat, de valószínűleg most figyeltük meg először ezt a tevékenységet" -- mondta a New Scientistnek Alon Retter, a sidneyi egyetem munkatársa.

A V838 Monocerotis néven ismert óriáscsillag körülbelül húszezer fényévnyire található a Földtől. 2002 januárjában egy időre ez a csillag vált a Tejút legfényesebb égitestévé, ekkor hatszázezerszer volt fényesebb a Napnál. A V838 Monocerotis fényének elemzése azt mutatta, hogy a januári kitörés után még kétszer, februárban és márciusban ismétlődött meg a jelenség.

Az ismétlődés arra utal, hogy mindhárom eseménynek ugyanaz volt az oka, magyarázta Retter. Az adatok nagy mennyiségű lítium és bárium jelenlétét is mutatják, ami a csillagászok szerint arra utal, hogy a csillag bekebelezett egy bolygót. Retterék szerint a csillag fénykibocsátásának elemzése azt mutatja, hogy az egy vörös óriás volt, ami kitágult, és gyors egymásutánban bekebelezett három viszonylag nagy tömegű bolygót.

A jelenlegi elméletek szerint a Nap ugyanígy fel fogja falni a Merkúrt és a Vénuszt, amikor majd egymilliárd év múlva vörös óriássá változik. Az azonban nem egyértelmű, hogy mi lesz a Föld sorsa. "Az elemzésünk szerint, ha egy bolygót elnyel a csillaga, egy kitörés következik, majd a csillag tovább tágul. Szóval lehet, hogy a Földet is elnyeli majd a Nap, de ezt a feltételezést aprólékosan le kell még ellenőrizni" -- mondta Retters. Retter és Marom az ausztrál Királyi Csillagászati Társaság havonta megjelenő lapjában (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society) teszi közzé elemzését. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS