2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordméretű az Antarktisz feletti ózonlyuk

2003. szeptember 18. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

Ismét elérte három évvel ezelőtti, 28 millió négyzetkilométeres rekordméretét a Déli-sark feletti ózonlyuk, miután az ózon az idei nyár végén gyorsabban fogyott a légkörből, mint az előző években -- közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az ENSZ-szervezet szakértői szerint a lyuk kiterjedése a következő hetekben valamelyest még tovább nőhet, minden eddigi rekordot megdöntve. "Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptember közepétől még egy vagy két héten át növekszik" - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Michael Proffitt, a WMO ózonlyukkal foglalkozó vezető szakértője.

A lyuk - amely a három oxigénatomból álló ózonmolekulák magaslégköri védőrétegének normálisnál vékonyabb része - az 1980-as évek közepe óta alakul ki évről évre, augusztustól szeptemberig, amikor az antarktiszi tél elmúltával a Nap ismét magasabbra emelkedik a Déli-sark felett. Az év további hónapjaiban a "lyuk" újra feltöltődik, a réteg egészének enyhe felhígulását eredményezve. Az elmúlt több mint egy évtizedhez képest kiterjedése a tavalyi szeptember végén volt a legkisebb, amikor ketté is szakadt. Ez azonban különleges ritkaság.

"Az általános tendencia az, hogy az ózonlyuk egyre korábban kezd kialakulni, tovább tart és egyre mélyebb" - mondja a szakértő. Az utóbbi évek változásai azonban inkább az Antarktisz felett, a légkör középső rétegének alján kialakult időjárási feltételeknek tudhatóak be, mint az ózonkárosító vegyi anyagok légköri mennyiségének.

Utóbbiak, köztük a permetező palackokhoz és a hűtőgépekhez használt klór-fluoro-karbon (CFC) vegyületek kibocsátását nemzetközi egyezményben korlátozták. Ennek nyomán - mint a mérések mutatják - a káros gázok mennyisége csökkenőben van a légkör alacsonyabb rétegeiben, viszont csúcsértéket ért el a légkör középső rétegeiben, épp a földi életet az ibolyán túli sugárzástól védő ózonréteg magasságában. Ez az egyik oka a lyuk jelenlegi rekordméretének. Proffitt ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy műholdas, léggömbös és földi méréseik szerint az ózonlyuk formáját az Antarktisz feletti légörvények alakítják, így ezen örvénylés meghosszabbodása volt idén a másik ok, amely több bomlasztó hatású napsugárzásnak tette ki az ózonlyuk belső részeit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS