2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vizes borogatást kap a Dávid-szobor

2003. szeptember 16. 10:28, utolsó frissítés: 10:28

Munkaigényes eljárással készülnek a szakemberek megszabadítani Michelangelo Firenzében lévő Dávid szobrát az évszázadok porától. A restaurátorok azt tervezik, hogy vizes borogatásokkal szedik le a port és piszkot a csaknem pontosan 500 éves szoborról, amely a világ egyik leghíresebb művészeti alkotásának számít. A tisztítási munkálatokat élénk viták előzték meg arról, hogy a műalkotás nem fogja-e kárát látni a jószándékú munkálatoknak, olcsó csillogással cserélve fel az idők patináját.

Az olasz kulturális minisztérium végül beleegyezését adta a 11 éves előkészület során kidolgozott restaurálási módszerhez. A 4,34 méter magas szobor az egy éven át tartó tisztítási munkák alatt továbbra is látható lesz a nagyközönség számára a firenzei Akadémián. Az 1504-ben egyetlen márványtömbből készült alakot kezdetben a firenzei Piazza della Signoria téren állították ki, ahol három és fél évszázadon át volt kitéve az időjárás viszontagságainak. Csak 1873-ban került a Galleria dell Accademiára, ahol évente mintegy 1,2 millió turista csodálja meg.

Az időjáráson kívül főleg emberek ártottak Dávidnak: 1527-ben, a Mediciek elleni felkelésben lecsapták a bal karját, 1813-ban, 1851-ben és legutóbb 1991-ben fogait verték ki. A múlt századok restaurátorai savakkal és egyéb vegyszerekkel estek neki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS