2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pornóforgatással szentségtelenítették meg a templomot

2003. szeptember 12. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

Pornófilm forgatásának helyszínéül szolgált egy olasz kisváros temploma Avezzano mellett, és a gyalázat miatt a kánonjog értelmében megerősítésre szorulnak a felvételek után itt tartott egyházi szertartások, beleértve az esküvőket és az áldozásokat is. A szentségtörésre az egyik szomszédos falu buzgó hívője hívta fel a figyelmet, aki a különben a kereskedelemben szabadon kapható, s a megfelelő figyelmeztetésekkel ellátott filmet nézve a várt kéjes örömök mellett döbbenten úgy látta, hogy a jelenetek egy részének a közeli Ortona dei Marsi település templomának ismert falai adnak meghitt hátteret. Az értesített carabinieriek is alaposan megnézték a jeleneteket, de arra a következtetésre jutottak, hogy nem az ortonai templomban forgatták a nagykorúak számára szóló filmet. Idővel azonban a szakértő olasz rendőrök a még behatóbb vizsgálatok nyomán mégis azonosították a helyszínt, az ugyancsak közeli Gioia Vecchio Szent Vince templomaként.

Az ominózus film -- amely profi szereplőkkel készült még 1998-ban -- templomi jeleneteinek forgatásához egyébként szabályos engedélyt kértek a kis olasz templom akkori plébánosától, igaz, csak azt jelölve meg, hogy egy házasságkötés felemelő pillanatait szeretnék rögzíteni. Ez "rendes kosztümökben" meg is történt, a filmtörténetben azonban sok minden más is volt a továbbiakban.

Az egyházjog szerint ugyanakkor "a botrányos és szentségsértő aktusok" után a helyszín meggyalázottnak számít, s ezért legalábbis püspöki megerősítésre van szükség az elmúlt öt évben itt tartott egyházi szertartások, beleértve az esküvők érvényesítéséhez -- "rehabilitálásához" -- is.

Az egyházmegye, Marsi püspöke, Lucia Renna egyelőre nem kommentál, s mint az ANSA olasz hírügynökségnek kijelentette, "előbb az ügy minden részletét szeretné tisztázni". A carabinierik azonban már letették részletes jelentésüket a vizsgálóbíró asztalára, a film készítőinek és -- olasz és külföldi -- szereplőinek névsorával, mellékelve a környező településeken elkobzott pornókazettákat is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS