2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az újszülöttek felismerik az emberi beszédet

2003. szeptember 11. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Már az újszülöttek is képesek megkülönböztetni az emberi beszédet az egyéb hangoktól. Ez a tudás vagy az anyaméhben alakul ki, vagy az ember genetikailag adott képessége. Olasz, japán és francia kutatócsoportok végeztek vizsgálatokat 12 olasz csecsemőn. A bizonyítékokat erősítendő, két olyan anya hangját is a vizsgálati anyagba keverték, akiknek gyermekei nem vettek részt a kísérletben.

Az újszülöttek agyát a beszéd hallgattatása közben olyan készülékkel vizsgálták, amely infravörös sugárzással jelzi a vérnyomás változását a szerv egyes részeiben. Így kiderült, hogy a bal agyfélteke játszik szerepet a beszéd felismerésében. Amikor viszont egyéb hangokat vagy csöndet hallottak a babák, az agyféltekék működése között nem mutatkozott jelentős különbség.

A Tokióban kedden megjelent tanulmány szerint "csupán néhány órával azután, hogy az újszülött bármilyen hangot hallott méhen kívüli életében, az agya már jellegzetesen reagál az emberi beszéd hangjára" - írja az AFP hírügynökség. A tanulmány teljes szövege az interneten is olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia honlapján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS