2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Péniszirigységet okozott a nemzeti szobor

2003. szeptember 04. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

A nemzeti egységet lett volna hivatott szimbolizálni, ehelyett botrány, viták és élcelődések forrása a minap leleplezett meztelen fekete férfi és nő szobra a jamaicai Kingstonban, elsősorban a túlméretezettnek ítélt hímvessző miatt. Tavaly ugyanitt egy másik férfiszobornak viszont kicsinyelték a hímtagját a kingstoniak. A vadonatúj, másfélszeres életnagyságú szobrot, amely a Megváltás dala (Redemption Song) címet viseli Bob Marley reggae-sztár híres slágere nyomán, a rabszolgaság eltörlésének emléknapján, augusztus 1-jén avatta fel P. J. Patterson miniszterelnök a jamaicai főváros Emancipáció (Egyenjogúság)-terén. Az embereket azonban zavarja a figurák teljes pucérsága, főleg a férfialak fedetlen -- egyes vélemények szerint túl nagy és túl hosszú -- hímtagja, s követelik a szexuálisan kihívó kompozíció eltávolítását a "gyerekek elől".

A fiatalok máris "Péniszparknak" "becézik" az Emancipáció terét, a szobor körül nézelődő nőket pedig megjegyzésekkel illetik a férfiak az elhaladó autókból. Úgy tűnik, a kingstoniak szobrászai örökös "hímvesszőfutásra" vannak ítélve: tavaly ugyanerről a helyről már eltávolítottak egy másik ádámkosztümös alakot. Annak meg túl kicsinek találták a péniszét, de nem ezért evakuálták, hanem mert úgy látták, hogy szexuálisan igen kihívó.

A mostani szobor heves vitát gerjesztett arról, hogy végülis mekkora a fekete férfiak "átlagos" és "elfogadható" méretű pénisze. Mivel a botránykő főleg a férfiszobor jól sokkoló méretű és provokatív nemi szerve, az egyik vezetői kingstoni lap kommentárja a "péniszirigység" freudi fogalmát sejti a szobrot ért támadások mögött. Mások szerint a mű erotizmusára való hivatkozás valójában faji előítéleteket takar: sokan egyszerűen nem szeretik fekete bőrű emberek szobrát látni egy olyan országban, ahol a fiatal nők nem győzik fehéríteni a bőrüket és a szépségversenyek győztesei a tejeskávészínű hölgyek közül kerülnek ki.

Az alig egy hónapja látható szobornak nem csupán a hímtagját bírálók szerint Laura Facey-Cooper fehér szobrászművész alkotása nem fejezi ki azt a jelentőséget, amellyel az "emancipáció", a rabszolgaság eltörlése bír a karibi szigetország fekete bőrű többsége számára. Az alkotó szerint azonban a művészek dolga, hogy mindig egy lépéssel előbbre járjanak. - Az alakok meztelensége része a szabadságban való újjászületésüknek, a szobor pedig felhívás a szabadulásra a mentális rabszolgaság alól, amely még mindig béklyóba zár sok jamaicait -- magyarázta művét a szobrásznő. A szoborállításért amúgy 85 ezer amerikai dollárt fizető jamaicai kormány még nem foglalt állást a vitatott a mű esetleges eltávolítása ügyében - írta az AP. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS