2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Képek a "szomszédoló" Marsról

2003. augusztus 28. 11:15, utolsó frissítés: 2003. augusztus 29. 13:32

Valóban festői és minden eddiginél részletesebb felvételeket sikerült készítenie a Hubble amerikai űrteleszkópnak a Marsról -- közölték szerdán amerikai szakemberek. A Hubble irányítói hasonlóan a földi megfigyelőkhöz, kihasználtak azt a kivételes alkalmat, hogy a vörös bolygó kevesebb mint 56 millió kilométeres közelségben került a Földhöz, és az űrtávcső kameráját bolygószomszédunk felé irányították -- jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Jim Bell, az amerikai Cornell Egyetem csillagásza elmondta: a Hubble, amely már korábban is többször célba vette a Marsot, most az eddigieknél is nagyobb felbontású fényképekkel örvendeztette a meg a kutatókat.

A felvételen 27 kilométeres alakzatok is kivehetőek. A fényképeken tisztán látható a Mars déli sarkvidékének a hósapkája, a Valles Marineris, azaz az égitesten 4800 kilométer hosszúságban elnyúló óriáskanyon, sőt a bolygó horizontjára boruló azúrkék-fehérben pompázó párás, ködös vékony felhőréteg is. A tudósok emlékeztettek rá, hogy ami az embereknek általában csupán látványosság, az számukra újabb feladatot jelent: alaposan kielemzik a Hubble fényképeit, esetleges újabb felfedezések reményében.

A Mars szerdán 55,76 millió kilométerre közel került a Földhöz, azaz 60 ezer éve nem volt -- csillagászati léptékkel mérve -- ennyire kis távolságban tőlünk. A Hubble felvételei megtekinthetőek a http://hubblesite.org internetes honlapon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS