2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nők hajlamosabbak eltitkolni a partnereik számát

2003. július 18. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

Terri Fisher, az Ohio Egyetem, és Michele Alexander, a Maine Egyetem pszichológusa úgy érzik, hogy sikerült végre feloldaniuk azt a statisztikai ellentmondást, amely már évtizedek óta izgatja a szexszakértőket, nevezetesen: miként lehetséges, hogy a férfiak több nővel szeretkeznek, mint ahány férfival a nők?

A hagyományos válasz erre az volt, hogy a férfiak szívesen túlozzák el partnereik számát, ám a mostani, hazugságvizsgálattal "finomított" felmérés azt mutatja, hogy a nők a hazudósabbak, és kevesebb férfit vallanak be. A hölgyek válaszai nagyban függenek attól, hogy névtelenek maradhatnak-e, meg attól, hogy rajtakaphatják-e őket hazugságon. Utóbbi olyannyira erőteljesen tereli őket az őszinteség felé, hogy hatására egycsapásra csaknem megduplázódott a bevallott partnerek száma.

Fisher és Alexander 200, 18-25 év közötti heteroszexuális hajadonnal töltetett ki kérdőíveket csoportokra osztva. Az egyik csapatnak azt mondták, hogy kutatók beletekintenek majd válaszaikba, a második tagjait biztosították teljes névtelenségükről, a harmadik csoportnak, pedig azt mondták, hogy hazugságvizsgáló géppel tesztelik őket. (Valójában a poligráf már jó ideje elromlott, így csak "placebóként" használták.)

Az első csoport tagjai átlagosan 2,6 partnert vallottak be, az anonim amazonok 3,4-et, míg az álpoligráfosok 4,4-et. Férfiak esetében hasonló vizsgálat nem mutatott ekkora eltérést: az első csoport átlagosan 3,7, a hazugságvizsgálós 4 partnert vallott be - jelentette az AFP. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS