2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért leszünk féltékenyek?

2003. július 16. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

Egy nemzetközi felmérés szerint a brazil férfiak a legféltékenyebbek a világon, a svéd nők félnek a legjobban attól, hogy párjuk félrelép, a japánokat viszont szinte teljesen hidegen hagyják az ilyesfajta érzelmi kérdések.
A tanulmány készítői elsősorban arra keresték a választ, vajon mi áll annak hátterében, hogy míg a férfiakat leginkább az teszi féltékennyé, ha partnerük szexuális téren hűtlen hozzájuk, addig a nőket az, ha életük párja rajtuk kívül más nőhöz is kötődik érzelmileg. A válaszokból kiderült, hogy a különbségnek semmi köze ahhoz, ki milyen kultúrában nevelkedett, az indokokat a törzsfejlődésben kell keresni.

Az evolúcióban gyökerező féltékenység elméletét támogató pszichológusok szerint a férfiak féltékenysége mögött az áll, hogy soha nem lehetnek biztosak abban: gyermekeik valóban tőlük származnak, ezért szinte azonnal feltámad bennük a zöld szemű szörny, ha egy másik férfi is legyeskedni kezd partnerük körül. Ugyanezek a szakértők a női nemben parázsló féltékenységét a gyermekek megszülésére és felnevelésére fordított idővel és energiával magyarázzák. A nők rémálma, ha úgy érzik megbízhatatlan, csapodár társra fecsérelték idejüket.

Más szempontból nézve a dolgot, a férfiakat azért dühíti, ha párjuk mással is szexuális kapcsolatra lép, mert az -- szerintük -- érzelmi kötődést is jelent, a nők viszont az érzelmi megcsalást azonnal a szexszel azonosítják. A tanulmány megjegyzi, hogy azokban az országokban -- például Brazíliában -- ahol alacsony a meddő párok száma, a férfiak sokkal féltékenyebbek partnerükre, mint a magas meddőségi mutatójú nemzetek, például Japán esetében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS