2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre többen használják a kolozsvári magyar időseket segítő platformot

2020. március 31. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Egy héttel a platform indulása után a szervezők jelentik: 94 segítségkérő és 122 segítő regisztrált az oldalra. Mivel a járványhelyzet fokozódik, a továbbiakban is nagy szükség lesz arra, hogy a kolozsvári magyarok segítsék közösségük nehéz helyzetben lévő tagjait. A szervezők ezért úgy döntöttek, megosztják tapasztalataikat a nagyközönséggel, hátha ennél is többen kedvet kapnak a szomszédolásra.

„Egy hete indult élesben a szomszedok.ro projekt. Rengeteg visszajelzés, tapasztalat és tanács érkezett, amit a kezdeményező csapat beépített a platformba, és a rendszer működésébe. A sok visszajelzés és a számok azt mutatják, hogy tényleg működik a közösségi összefogás. Vészhelyzetben a szomszédok, a kolozsváriak számíthatnak egymásra. Biztos vagyok benne, hogy miután túl leszünk ezen az időszakon, sokkal otthonosabb lesz ez a város azoknak, akik most részt vesznek az összefogásban. Főleg, ha ránk mosolyog az új szomszédnéni, akinek segítettünk…” - számolt be Talpas Botond, a kezdeményezés ötletgazdája. „Sok kolozsvári fiatal csatlakozott, de nagyon sok olyan is, aki a családja miatt sokszor jár vásárolni és tud segíteni még egy-két embernek. Így jutottunk el oda, hogy több a segítő, mint a segítségre szoruló, és ameddig ez az arány, addig a közösségünk működőképes. A cél viszont az, hogy minden olyan idős embert megtaláljunk, akinek a családja nem tud segíteni, így a nekik kijelölt délelőtti idősávban se kelljen elhagyniuk a lakást.” - mondta Csoma Botond, parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

A segítők közül többen számoltak be érdekes tapasztalatokról, amelyek akár jó tanácsként szolgálhatnak azoknak, akik a későbbiekben regisztrálnak.

„Megjelent egy kedves személy a rendszerben, felhívtam, azt mondta, jelentkezik, amikor szüksége lesz valamire. Kiderült, hogy ismerem a feleségét, az unokaöccsét… Kicsi a világ.” - számolt be egy segítő.

Mások arról tanúskodtak, hogy magyar szomszédokra találtak.

„Néhány éve lakom a tömbházban, de nem tudtam, hogy a mellettem levő lépcsőházban két idős magyar is él. Most pedig megjelentek a rendszerben, felvettem velük a kapcsolatot és élelmiszert vettem nekik.”

A segítőkön kívül vannak az online térben aktív idősek is, akik visszajeleztek a kezdeményezésre.

„Én is részese vagyok ennek a nagyszerű kezdeményezésnek. Nagyon rendes, jól nevelt fiatalok segítenek rajtunk. Javaslom mindenkinek, hogy vegye igénybe a segítséget, nem bánják meg.” - számolt be egy idős hölgy.

A rendszert kezelők is pozitív tapasztalatokról számoltak be:

„Az idősek nagyon jó néven veszik, hogy segítünk. Sokan hívtak maguktól is, de küldtünk egy körüzenetet is több ezer kolozsvári telefonszámra. Aki felhívott vagy reagált, egytől egyig értékelte a kezdeményezést. Akinek pedig nem volt szüksége segítségre, felhívta 2-3 régi ismerősét, akiről úgy gondolta, hogy segítségre szorulhat.” - számolt be Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke, az ügyfélkaput működtetők vezetője.

„Továbbra is próbáljuk feltérképezni a segítségre szorulókat. Nagy előrelépés volt az is, hogy csatlakozott néhány olyan szervezet a kezdeményezésünkhöz, akik rendszeres kapcsolatban állnak kolozsvári magyar 65 év felettiekkel. Ilyen például az EKE Kolozsvár (Erdélyi Kárpát Egyesület), a Gondviselés Segélyszervezet vagy a Royal Rangers Alapítvány” - részletezte Antal.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének munkatársai is hasonló tapasztalatokról számoltak be:

„Azt vettem észre, hogy vannak, akiknek nem holnaptól kell a segítség, hanem ezt egy olyan biztosítéknak veszik, hogy ha majd a lányom nem tud eljönni, a szomszéd nem tud vásárolni és az unokám is ne adj isten lebetegszik akkor legyen még ahova fordulni. Volt olyan, hogy három szomszéd néni is felhívott, egyik a másik után, hogy őket is mindenképp regisztráljam. Azt érzem, hogy nagyon hálásak az idősek és nem csak ők. Amolyan összefogás ízét is kiérezni a dologból, szomszédok is jelzik, hogy a környezetükben akad rászoruló személy, nem csak a hozzátartozók. Egyébként a szívem szakad meg, mert ezek az idősek nagyon magányosak, nagyon szomjazzák azt hogy valaki törődjön velük. Ezért szerintem ez egy nagyon szuper és nagyon hálás dolog” - osztották meg tapasztalataikat az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének munkatársai.

A platform készítői és a működtetők arra kérnek mindenkit, hogy ha ismernek olyan személyt, aki segítségre szorul, regisztrálják az oldalon vagy hívják 10 és 17 óra között az RMDSZ Kolozs megyei szervezetét a 0740013732-es számon. A segítségre szorulónak szóljanak, hogy magyar fiatalok fogják keresni. Ha pedig ismernek olyat, aki segítségre szorulna, de inkább kijár egyedül, győzzék meg, hogy maradjon otthon, mert van ki segítsen. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS