2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai kutatók: az időjárás melegedésével csökkenhet a koronavírus terjedési sebessége

2020. március 26. 11:37, utolsó frissítés: 12:55

A Massachusettsi Technológiai Intézet (MTI) két kutatójának eredményei szerint igaz az, hogy szezonális jellege van a kínai koronavírusnak. Mint írják, a megbetegedések 90%-a 3 és 17 fok közötti hőmérsékleten történt, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy Európában és az Egyesült Államokban az időjárás melegedésével lassulni fog a vírus terjedési sebessége.

Elemzésükből kiderül: az USA melegebb államaiban, például Floridában és Texasban a fertőzöttek száma lassabban emelkedik, mint a hidegebb időjárású államokban, például Washingtonban és New Yorkban. A kutatók szerint továbbá a levegő hőmérséklete mellett a páratartalom is befolyásolja a kórokozókat, így arra számítanak, hogy az északi féltekén javulni fog a járványügyi helyzet a hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével párhuzamosan.

Amennyiben igazak ezek a felvetések, ez azt jelentheti, hogy például Párizsban és Bostonban valószínűleg nem csökken majd lényegesen a járvány terjedésének sebessége, mivel ezekben a térségekben nem emelkedik meg kellő mértékben a hőmérséklet és a páratartalom. A témában számos kutatás zajlik világszerte, és vannak olyan tudósok, akik szerint korai lenne még a kínai koronavírus szezonális jellegére következtetni.

Léteznek továbbá olyan kutatások, melyek azt vizsgálják, mi az oka annak, hogy látszólag lassan terjed a kór olyan ázsiai országokban, mint Kambodzsa, Thaiföld, Vietnam vagy a Fülöp-szigetek, annak ellenére, hogy ezek szoros kapcsolatban állnak Kínával, ahol a járvány először tört ki. (360medical.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Arno Smit/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS