2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bicikliúttal és teljesítménytúrával hívná fel a figyelmet Várfalva polgármestere a környék jellegzetességeire

2020. február 24. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

Egy több mint 100 km hosszú kerékpárút kiépítését, és egy 55 km-es bicikli- és gyalogos túra kialakítását tervezi Várfalva önkormányzata a Keleti-Kárpátok mentén.

„Az infrastrukturális beruházásnak köszönhetően még vonzóbbá válhat az aranyosszéki kisrégió a turisták számára. A kerékpárút a szomszédos Tordaszentmihály községig terjedne, a régi gőzvasút nyomvonalán Sinfalva érintésével. Aranyosszék–Székelykő gyalogos és kerékpáros teljesítménytúrát is tervezünk együtt az Erdélyi Kárpát-Egyesülettel, a szervezettel nagyon jó partnerséget alakítottunk ki az évek során” – nyilatkozta Mărginean János, Várfalva polgármestere.

Várfalva és Tordaszentmihály között húzódó bicikliút jelenlegi terveVárfalva és Tordaszentmihály között húzódó bicikliút jelenlegi terve


Jelenleg ugyan még a polgármesteri hivatal keresi az anyagi fedezetet, viszont a Transindex megkeresésére a polgármester, Mărginean János elmondta, partnereikkel a tordai Erdélyi Kárpát-Egyesülettel (EKE) és a Kolozs Megyei Tanáccsal már zajlanak az egyeztetések az erről szóló pályázatok megírásáról és készülnek a tervek. A bicikliút egyelőre csak egy rajzolt térképen és kezdetleges elméleti kidolgozásban van, annyit viszont már tudni lehet, hogy főleg helyi finanszírozásból szeretnének kivitelezni, de a Kolozs Megyei Tanács mellett 2021-től az Európai Unióhoz is pályáznának, mert a több mint 100 km-es kerékpárút Várfalva és Tordaszentmiklós között több száz euróba kerülne.

„Örvendetes és időszerű kezdeményezés, a Kolozs a megyei önkormányzat elkötelezett a kerékpáros turizmus fejlesztése iránt, támogatni is fogjuk a beruházást. Kolozs megyében is hatalmas potenciál rejlik a kerékpáros turizmusban, ugyanakkor igen jelentős bevételi forrást generálhat, elsősorban a kisebb, helyi vállalkozások számára” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Aranyosszék és Székelykő túraAranyosszék és Székelykő túra


A bicikliút mellett még egy 55 km-es teljesítménytúrát is terveznek Aranyosszék és a Székelykő között. Ezt már nagyjából sikerült elméletileg kidolgozniuk az EKE közreműködésével, amelynek tagjaival végigjárták a főbb helyszíneket és lemérték a túra útvonalát.

Az aranyosszéki teljesítménytúrát az EKE segítségével már feltérképezték, a tervek alapján összesen 55 km hosszú lenne és három részből állna, illetve egyszerre lenne gyalogos és bicikliút, de erre is szeretnék lovaglással is összekötni. A túrázók Aranyosszék több községét érintve haladhatnának végig Bágyonból a Székelykőig. Ez alapján érintenék Bágyont, Kercsedet, Székelyhidast, majd a Székelykő után az út Csegezen át vezetne vissza Várfalváig.

„A teljes útvonal meglesz jelölve, fel lesz térképezve, minden jelentkező kap alapos útleírást tartalmazó túrafüzetet. Helyenként információs táblákat is fogunk szerelni” – mondta a polgármester.

Mint ahogyan a polgármester felvázolta, többféleképpen is megközelíthető lenne a Székelykő. Az első szakasz a Csegez-Székelyhidas úton kialakított ellenőrzőpontig tart, hossza kb. 13,5 km. A második tovább tart, érintve a Székelykőt Várfalván a központnál ér véget, hossza kb. 33 km lenne. A harmadik, amely a teljes útvonalat jelenti, visszatér a kiindulóponthoz vagyis Bágyonba, a teljes táv kb. 55 km.

Az erre a célra szervezett eseménykor ellenőrzőpontokon zsíros kenyérrel, teával, ásványvízzel fogják ellátni a jelentkezőket, itt a kerékpárosoknak szerviz pontokat is kialakítanak. A szállítást is megoldják azok számára, akik a rövidebb útvonalakat választják, hogy visszatérhessenek a kiindulóponthoz és a végállomásnál mindenkit ingyenes, finom meleg étel és folyadék vár jutalomként. A résztvevők oklevelet, és ajándékcsomagot fognak kapni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS