2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csíkszentsimonban, Böjte Csabáék alapítványának égisze alatt hoz létre lovas akadémiát a magyar kormány

2020. február 13. 15:57, utolsó frissítés: 15:57

Patkolókovácsokat, lovászokat, belovaglókat képezhetnek majd a tervek szerint Csíkszentsimonban alapítandó Székely Lovas Akadémián, amit a magyar állam finanszírozna, írja a 444.hu a magyar Agrárminisztérium közleményére hivatkozva.

Eszerint a Székely Lovas Akadémia megalapításáról Böjte Csaba ferences szerzetessel nemrég egyeztetett Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint "a cél egy olyan ernyőszervezet létrehozása, amely segít megőrizni a nagy hagyományokkal rendelkező, sokszínű, székely lovas kultúra értékeit".

A tervek szerint az idei Székely Vágtán kerül sor a Székely Lovas Akadémia ünnepélyes megalapítására, mondta Dallos.

Böjte Csaba a Transindex megkeresésére elmondta, még homályos előtte, hogy hogyan és mikor fog megalakulni az Akadémia.

"Nálunk van jelenleg a kaposvári lovász akadémiának egy kihelyezett szakosztálya, 9-12-es fiúk és lányok vannak ide beiratkozva, akik amúgy Csíkszentmártonban járnak iskolába, és emellett lovászatot tanulnak. Ez van meg eddig, de hogy lesz-e fejlesztés, az még nincs eldöntve" - mondta el Böjte Csaba. Hozzátette, hogy nyitottak lennének rá: Irány a csillagos ég!" - fogalmazott az atya.

Böjte elmondása szerint a képzést az állami oktatás mellett művelik egy fedett lovardában. "Hat lovunk van és a diákok ezen gyakorolnak" - mondta a ferences szerzetes.

Ezt a lovardát amúgy 2018-ban adták át, szintén magyar állami támogatásból épült fel és a Szent László Lovarda nevet viseli.

Böjte örülne neki, ha igaz lenne, hogy már idén megtörténne az alapítás, de azt is mondta, megleptük a hírrel. "Adja Isten, hogy így legyen!" -mondta. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS