2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Állással kínálja a Burger King a családjától függetlenedni próbáló brit királyi hercegi párt

2020. január 13. 14:55, utolsó frissítés: 14:58

"Kedves hercegék, ha állást kerestek, mi tudunk egy új koronát nektek" - áll a Burger King hirdetésén, amellyel a brit királyi család szakítását jelző múlt heti bejelentésre reagáltak. Majd tovább is folytatják: "Annyi hercegi párként eltöltött év után amúgy is ideje, hogy végre úgy egyetek, mint a királyok" - írják a hirdetésben, ami figyelembe véve Sussex hercege és hercegnője körül kialakult felfordulást, a legtökéletesebb PR-lépés.

Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő a múlt héten az Instagramon jelentették be, hogy a jövőben visszalépnek a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepüktől. Úgy fogalmaztak, hogy "progresszív, új szerepkörre" törekszenek a monarchia intézményrendszerén belül. Azt írták, azon dolgoznak, hogy pénzügyileg függetlenné váljanak, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában töltsék majd. A bejelentésükkel a hercegi pár elég nagy felháborodást váltott ki, különösen az után, hogy palota közleményéből egyértelművé lett, a szakítás bejelentése eléggé egyoldalú döntés volt. A jövőjük eldöntésére hétfőre a királynő családi csúcsatalálkozóra hívta az érintetteket, illetve a család magas rangú tagjait. A családi csúcstalálkozó helyszíne a brit uralkodó kelet-angliai téli rezidenciája lesz.

A brit lapokban idézett udvari források szerint Harry a királynőt sem tájékoztatta előzetesen arról tervéről, hogy feleségével együtt visszalép a királyi családban betöltött szerepétől, és az uralkodó ezt különösen fájónak találja, mivel általános vélekedések szerint éppen Harry a kedvenc unokája.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglap diplomáciai forrásai tudni vélik, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki szoros baráti kapcsolatokat ápol Harryvel, előbb tudott a hercegi házaspár terveiről, mint II. Erzsébet királynő vagy a brit királyi család bármely más tagja. Kanada a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség azon tagországai közé tartozik egyébként, amelyeknek államfője jelenleg is II. Erzsébet királynő.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a hétfői sandringhami csúcson az udvar illetékesei elsősorban arra hívják fel Harry figyelmét, hogy igen sokba kerülő "adócsapdában" találhatja magát, ha státusának rendezése nélkül, elhamarkodottan kilép a királyi családból és Kanadába költözik. A kanadai törvények alapján ugyanis azok, akik évente fél évet plusz egy napot Kanadában töltenek életvitelszerűen, kanadai adóalanyokká válnak.

Az udvari illetékesek hírek szerint átnyújtják majd Harrynek a brit adó- és vámhivatal (HMRC) által erről összeállított dokumentumot, amelyben szerepel például, hogy komoly kanadai adóterhek hárulhatnak arra a jövedelemre, amelyet Harry a Duchy of Cornwall (Cornwall hercegsége) gyűjtőnevű, a mindenkori trónörökös - jelenleg Harry apja, Károly herceg - kezelésében álló ősi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány bevételeiből kap. A házaspárnak ebből a forrásból jelenleg állítólag évi 2,3 millió font jövedelme származik.

Kérdés az is, hogy mi lesz Harry kiemelt biztonsági őrizetével. Ezt jelenleg a Scotland Yard, vagyis a londoni rendőrség terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látja el, és ennek költségei évente 600 ezer és egymillió font között mozognak. Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Priti Patel belügyminiszter Harry kiemelt hatósági védelmének fenntartását szorgalmazza, függetlenül a herceg jövőbeni státusától. Harry herceg kétszer is szolgálatot teljesített Afganisztánban, legutóbb 2012-ben, amikor Apache támadó helikopterekkel vett részt közvetlen harci bevetéseken. Jóllehet katonai pályafutását 2015-ben befejezte, a brit hatóságok szerint különösen az afganisztáni bevetések nyomán továbbra is fennáll az a veszély, hogy terroristák célkeresztjébe kerülhet.

Tisztázandó kérdés az is, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szereptől. Harry herceg jelenleg a hatodik, fia a hetedik helyen áll a brit trónöröklési sorban. Nem ismert egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás hercegként, illetve hercegnőként őket megillető jogáról. (kreativ/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS