2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Befejeződött a nagyváradi püspöki palota külső felújítása

2019. december 11. 09:23, utolsó frissítés: 09:28

Befejeződött a nagyváradi püspöki palota külső felújítása - számolt be a romkat.ro portál. Mint írják, Délkelet-Európa legnagyobb barokk épületegyütteséről van szó.

fotó: Nagyváradi Egyházmegye/romkat.rofotó: Nagyváradi Egyházmegye/romkat.roUgyanakkor továbbra is folyamatban van a püspöki palota és környékének átalakítása és felújítása, befejeződött ugyan a palota külső restaurálása, a munka viszont folytatódik a belső terek rendbetételével, amelyet 2020 decemberéig kell elvégezzenek. Az épület felújításához hozzátartozott az is, hogy új közműhálózatot fektettek le, és így követni tudják majd a fogyasztást is.

Folyamatban van továbbá a püspöki palota kertjének a felújítása, amelynek megvalósítási határideje 2020 júniusa. Az öthektáros kertet uniós finanszírozással, a Szent István Egyetemhez tartozó Szarvasi Arborétummal partnerségben újítják fel. A munkálatok részeként a kert székesegyház felőli része már egészen új arculatot kapott.Ami újdonságnak számít, hogy a székesegyház előtt most egy elég nagy tér bontakozik ki, és az sem véletlen, hogy az magába foglalja Szent László szobrát, illetve egy másik nagyon közkedvelt személyiségnek, Szaniszló Ferenc püspöknek a szobrát, amely eddig el volt rejtve a nyilvánosság elől. (romkat.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS