2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

KN: világhírűek lehetnének a székely legendák is?

2019. december 07. 20:05, utolsó frissítés: 20:06

Nagyon gyakran vagyunk kishitűek a saját szellemi örökségünket illetően. A székely mondák viszont igenis megállhatják a helyüket az olyan nyugati rajzfilmek sorában is, mint a gall legendára épülő Asterix és Obelix vagy épp a skandináv Így neveld a sárkányod - hangzott el a Kommunikációs Napokon.

Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium megálmodója beszélt a projektről, amelynek célja szerethetővé és elérhetővé tenni a székely legendákat a gyerekek számára. Meglátása szerint a nyugati rajzfilmkészítők is a népi történetekből építkeznek. Ezért is lehet az, hogy lassan többet tudunk a nyugati kultúráról, mint a sajátunkról. Ezek a történetek mindenhol népszerűek, csupán nehezen hisszük el. Elég, ha csak a Loch Ness-i szörny köré épült misztikára gondolunk, amely évi hárommillió turistát vonz megnézni a semmit – tette hozzá ironikusan az előadó.

Úgy véli, a Székelyföldi Legendárium csapata minden követ megmozgatott azért, hogy a 2012-ben induló rajzfilm-stúdiójuk híre minél messzebb jusson. Budapesten és az Egyesült Államokban kezdték el az animációs szakembereik képzését. A csapatot olyan világhírű alkotók is segítették mint Ken Fountain, a DreamWorks munkatársa és Rófusz Ferenc, az egyetlen magyar Oscar-díjas animációs rendező. Fazakas Szabolcs többször is utalt arra, hogy a vállalkozásukat erős szkepticizmus övezte, hiszen nehéz elképzelni azt, hogy olyan rajzfilmstúdiója legyen Székelyföldnek, mint Hollywoodnak vagy épp Budapestnek. Produkcióik azóta elnyerték többek között a Los Angeles-i Global Film Festival Awards, a kaliforniai The IndieFEST Film Awards és a kalkuttai Golden Fox Awards díjait is.A csapat jelenleg a Mini Erdély Park létrehozásán dolgozik, amely egyféle székelyföldi Disneylandként fog működni. A különbség csupán annyi, hogy számukra a mesék helyszínei adottak. A látogatóknak többek között lehetőségük lesz kastélyok makettjei között sétálni, utazhatnak a Székely Gőzösön, és bivalyszekérről borvizet is kóstolhatnak majd. Fazakas Szabolcs hozzáfűzte, hogy mivel Romániában nincsenek tematikus parkok, így az emberek ki vannak éhezve az ilyen a turisztikai attrakciókra, emiatt is fűznek hozzá nagy reményeket. (tudósítónktól)

Nyitókép: Kommunikációs Napok Facebook oldal/Ilyés Szabolcs

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS