2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Volt egészségügyi miniszter a Colectiv-ügyről: Mindent megtettünk, amit emberileg meg lehetett tenni

2019. december 06. 18:59, utolsó frissítés: 18:59

Több mint öt órán keresztül hallgatták ki a legfőbb ügyészségen Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi minisztert a Colectiv-ügyben.

Nicolae Bănicioiut tanúként idézték be egy, a Colectiv-ügyből leválasztott dosszié kapcsán, amelyben az egészségügyi hatóságoknak a 2015 októberében történt tűzvészkor tanúsított fellépését vizsgálják.

Az ügyészségről távozó Bănicioiu úgy nyilatkozott a sajtónak, a nyomozó hatóság minden kérdésére válaszolt. „Higgyék el nekem, én is, a többiek is többet akartunk tenni, és higgyék el nekem: mindent megtettünk, ami emberileg csak lehetséges volt” – mondta a volt miniszter a négy évvel ezelőtti tragédiára utalva, nyomatékosítva, hogy semmiféle külföldi segítséget nem utasított el.

A volt tárcavezetőt megállította az utcán a Colectiv-tűzvész egyik túlélője, Mihai Grecea, és felelősségre vonta, amiért sok áldozatot hagytak „kutyák módjára meghalni” a kórházakban.

„Első pillanattól azt mondtuk, hogy biztosítjuk a kezelés teljes költségét. Mindent megtettünk, amit emberileg meg lehetett tenni. Én is, az orvosok is. Ne vádolja a megmentőket. (...) Amikor az orvosok úgy döntöttek, külföldre küldtük a pácienseket. Ki döntött arról, hogy mikor indítsák útnak a pácienst? Az orvos. A miniszter nem szólhatott bele az orvosi kezelésbe” – magyarázta Bănicioiu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS