2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Adj vért! Légy hős! Véradási akciót szerveznek Kolozsváron

2019. december 06. 14:03, utolsó frissítés: 14:06

A Donează sânge! Fii erou! (Adj vért! Légy hős! szerk.megj. ) diákszervezet december 9 és 13 között ismételten véradási akciót szervez Kolozsváron, az Eszterházy (Nicolae Bălcescu) utca 18. szám alatt, 7:30 és 13:30 óra között. A nagyjából orvosi egyetemi hallgatókat magába tömörítő diákszervezet közleménye szerint az akció célja a kolozsvári, ezáltal pedig az országos vérkészlet hiányának csökkentése.A diákszervezet évente több alkalommal is véradási kampányt indít, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Donează sânge! Fii erou! Kolozsvár mellett még 10 romániai városban szervez akciót: Konstanca, Temesvár (december 2 és 6 között), Brassó, Bukarest, Galac, Jászvásár,Nagyvárad, Marosvásárhely (december 9 és 13 között), Craiova és Nagyszeben (december 16 és 20 között).

A diákszervezet közleményéből az is kiderül, hogy Romániában évente egyre nagyobb szükség van a véradásra: évente kb. 600 ezer személy szorul valamilyen egészségügyi oknál fogva vérre, miközben az ország az európai országokhoz viszonyítva az utolsók között van a véradási kedv szempontjából: a lakosság mindössze 3 százaléka ad vért évente.

A diákszervezet felhívja az érdeklődök figyelmét, hogy a „donez450” applikáció letöltésével az érdeklődök további információkat kaphatnak a véradásról és értesülhetnek a további véradási akciókról is.

Fontos, hogy aki jelentkezik az akcióra vigye magával a személyigazolványát és fogyasszon el egy könnyű reggelit a véradás előtt. A véradásra olyan 18 és 60 közötti személyek jelentkezhetnek, akik jó egészségnek örvendenek. Fontos az is, hogy a donoroknak meglegyen a megfelelő testsúlyuk (nőknél 50, férfiaknál 60 kg.).

A donorok akkor adhatnak vért, ha az elmúlt fél évben nem estek át semmilyen sebészeti vagy fogászati beavatkozáson. Fontos, hogy ne egy ledolgozott éjszakai műszak után menjenek vért adni, legyenek kipihentek és a véradás előtti 72 órában ne fogyasszanak alkoholt. Az sem adhat vért, aki az elmúlt fél évben tetoválást csináltatott magának, vagy ha az elmúlt 2 hétben bekapott valamilyen védőoltást.

Figyelembe véve, hogy kezdeményezés nem pénzorientált, a szolgáltatásért nem tudnak pénzt ajánlani, viszont minden véradó kap 7 élelmiszerjegyet, amelyet bármelyik élelmiszerüzletben levásárolhat. A donorok továbbá jogosultak egy szabadnapra a munkahelyükről a vérvétel után.

A diákszervezet közleményében tudatja, hogy minden pácienstől 450 ml vért vesznek le. Ebből 420 milliliter vért használnak fel életmentésre, amely akár 3 ember életét is megmentheti, a maradék 30 ml. vért analízisek elvégzésre használják fel. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS