2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövőtől beindulhat a néptánc szak a Sapientián

2019. december 03. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán 2020-ban már biztosan lehet majd néptánc szakra jelentkezni. Az egyetem már idén is meghirdette volna a felvételit a táncművészeti alapképzésre, de akkor nem sikerült megszerezni a szükséges ideiglenes működési engedélyt.

Tonk Márton, a Sapientia - EMT dékánja ennek kapcsán elmondta, a néptáncművészeti szak engedélyezése érdekében márciusban egy akkreditációs dokumentációt adtak le, amelynek nyomán egy hónapja bejelentkezett az Országos Minőségbiztosító Bizottságnak a helyszíni szemlét végző bizottsága, hogy felmérje az intézmény kapacitását, az indítandó szakhoz szükséges szakmai potenciált, valamint az oktatói állományt.

Fotó: SapientiaFotó: Sapientia


Tonk elmondása szerint november 29-én vehették kézhez a bukaresti döntést a szak jóváhagyásáról a Kolozsvári Karon.

„Bizalmi besorolással engedélyezték, ami a legjobb „osztályzatot” jelentette számunkra. Ez egyben azt is bizonyította, hogy a – szakmai, emberi, infrastrukturális kapacitása alapján – a tanintézményt felkészültnek találták a szak elindítására, s működtetésére” - nyilatkozta a Csernák Zoltánnak adott interjúban.

A professzor azt is elmondta, hogy a romániai szabályok szerint a jelenlegi működési engedély az első fázist jelenti, és azért kell három év múlva kezdeményezni a szak végleges akkreditációját, mivel a román minőségbiztosítási rendszer mutatók alapján vizsgálja a végzős évfolyamokat. Ilyen szempont lehet például, hogy a végzősök hány százaléka hasznosítja diplomáját az adott területen. Így a negyedik évben nyílik lehetőség a szak végleges akkreditációjára.

Fotó: SapientiaFotó: Sapientia


Tonk elmondása szerint a mostani akkreditációs iratokban is szerepel, hogy az oktatók többsége erdélyi szakember, akik már letették névjegyüket a néptáncmozgalomban. Rajtuk kívül három magyarországi oktatóra is számítanak, és az a céljuk, hogy hogy a szak hosszútávú működése eredményeként saját oktatói gárdát is kineveljenek.

„Tizenöt hallgatóval akkreditálták a szakot; nincsenek kétségeim a létszámot tekintve, a beadvány óta eltelt időszakban engem is meglepett, hogy milyen élénk érdeklődés övezi munkánkat az érettségiző fiatalok körében, így évekre előre biztosítva látom a szak korrekt működését”- mondta el Tonk Márton.

Ahogyan a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden képzésére, úgy a néptáncművészeti szakra is várják a fiatalokat a Kárpát-medence minden magyar régiójából, tette még hozzá. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS