2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kolozsvári Kastély Erdélyben Konferencián mutatják be Erdély első interaktív dokumentumfilmjét

2019. november 26. 18:10, utolsó frissítés: 18:11

Pénteken, november 29-én Kolozsváron mutatja be a PONT Csoport az első erdélyi interaktív webdokumentumfilmet. A Felméri Cecília által rendezett History is Our Story főszereplői az erdélyi kastélyok. A Kastély Erdélyben projekt részeként készült interaktív film tulajdonosokkal és üzemeltetőkkel készített interjúk, bejárható 3D terek, hanganyagok, szöveges leírások, fotók és dokumentumok segítségével járja körül az erdélyi kastélyok komplex témakörét.

Az erdélyi kastélyok, többségükben A és B kategóriás műemlékként helyi és országos jelentőséggel bírnak, ennek ellenére a közösség viszonyulása ezekhez az épületekhez sokféle. A kastély, amely egykoron a település és a környezetének meghatározó eleme volt, ma néhány példától eltekintve nem került vissza a mindennapi élet körforgásába, sokszor nem találta meg az adott környezetben és közösségben ideális funkciót. A romlás sok esetben olyan mértéket öltött, hogy sürgős lépésekre van szükség, ha bármit is szeretnénk utána vele kezdeni.

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy revitalizálunk egy kastélyt, új funkciót adunk neki, visszakapcsoljuk a kulturális, turisztikai, gazdasági körforgásba? Milyen kihívásokat és milyen lehetőségeket jelent ma Romániában kastélytulajdonosnak lenni? A Kastély Erdélyben konferencián, valamint a History is Our Story című interaktív webdokumentumfilmben is megközelítjük ezeket a kérdéseket. Meghívott szakértőink segítségével körbejárjuk, hogy kiknek kell együttműködniük egy kastély új életre keltéséhez, és hogy egyáltalán miért fontosak maguk a kastélyok és a kúriák Erdélyben. Beszélünk az erdélyi kastélyok komplex témaköréről, és bemutatunk jó példákat is olyan konkrét esetekre, amelyek igazolják, hogy kell és lehet kezdeni valamit ezzel a fontos örökségünkkel.

A konferencia november 29-én, pénteken 10 órától kezdődik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának konferenciatermében (Tordai út, 4. sz.). A részvétel ingyenes, a részvételi szándékot kérjük egy ingyenes jegy kiváltásával jelezni az eventbrite.com oldalon. A konferencián szinkrontolmácsolást biztosítunk román és magyar nyelvek között.

A History is Our Story az Országos Kulturális Alap (AFCN) támogatásával készült. A Kastély Erdélyben Konferencia szervezője a PONT Csoport, a Kastély Erdélyben program lebonyolítója, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával (DRI) partnerségben.

Részletes program itt elérhető!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS