2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Angyalkaraván – zero waste karácsonyivásár-sorozatot szerveznek erdélyi női vállalkozók

2019. november 25. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Légy angyal kétszer mottó alatt indul az erdélyi női vállalkozókat tömörítő Transylvanian Art and Trade Egyesület vándorrendezvénye, melynek keretében idén öt városban szerveznek rendhagyó karácsonyi vásárt.

Minden helyszínen közel 40 árus portékájából lehet majd válogatni, ahol többségében erdélyi kézművesek ajándéknak való darabjait sorakoztatják majd fel – mondta el a Transindexnek a szervezők képviseletében Czirjék Kati.A mottó egyébként arra utal, hogy aki az Angyalkaravánon szerzi be a karácsonyfa alá valót, az kétszer angyal, mert amellett, hogy a sajátjait megörvendezteti, mivel helyi termelőtől vásárol, hozzájárul még egy erdélyi család karácsonyi kiadásaihoz.

Czirjék Kati, a Transylvanian Art and Trade Egyesület egyik alapítója elmondta, egyrészt segíteni kívánnak az értékesítésben azoknak a termelőknek, akik még nem nőttek akkorára, hogy ki tudják fizetni a helyenként akár 11 ezer lejt is kitevő helybért a vásárokkor, másrészt pedig lehetőséget kívánnak biztosítani ahhoz, hogy az érdeklődők értékes, személyre szóló ajándékokat tudjanak beszerezni „nem csillagászati áron”.

November 29-30-án Marosvásárhelyen kezdenek a Kultúrpalotában, december 1-jén Székelyudvarhelyen lesznek a Bocskai-házban, december 7-én Kolozsváron, a Planetárium kávézóban, 14-én Szászmedgyesen a Schuller-házban, 15-én pedig Segesváron, a CFR termében találhatják meg őket a vásárolni, nézelődni kívánók.

„Odafigyeltünk az áruk válogatásánál arra, hogy a család minden tagjának lehessen találni ajándéknak valót, és nagymamának ne csak zokni jusson” - magyarázta Czirjék Kati, aki szerint nem úgy kell elképzelni az Angyalkaravánt, hogy negyven árus áll egymás mellett a pultja mögött, mert a berendezés is rendhagyó lesz, a hangulathoz biztosítanak mindenütt élő zenét, továbbá különféle kiegészítő programokkal is készülnek, lehetőség lesz például 10 perces relaxáló masszázsra, villámmanikűrre, adventi koszorú készítésre, személyre szabott meséskönyveket is lehet majd rendelni, és helyben írhatnak üdvözleteket is az érdeklődők, melyekhez az üdvözlő lapokat kézművesektől, illetve fogyatékkal élőktől szerzik be – a lapok postára adását pedig szintén a szervezők vállalják magukra.

„Igyekszünk minden eseményt sokszínűvé tenni a helyi lehetőségekhez mérten” - tette hozzá az alapító-ötletgazda.

Leszögezte továbbá: mivel fontosnak tartják a környezetvédelmet, törekszenek arra, hogy ne termeljenek hulladékot, hogy lehetőség szerint zero waste rendezvényeket szervezzenek, ezért az ajándékok nem lesznek majd „agyoncsomagolva”, továbbá igyekeztek eleve olyan portékákat beválogatni, melyek környezetbarát módon készültek, többek alapanyaga jórészt eleve hulladékból került ki.

Rámutatott, környezetbarát megoldásnak számít eleve az, ha helyi termelőktől vásárolunk ahelyett, hogy kínai holmit vennénk, amit több ezer kilométeren át szállítottak. A szervező szerint a következő években igyekszenek majd bővíteni az Angyalkaravánt, illetve eljutni más városokba is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS