2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jelentős áttörést érhettek el magyar tudósok az ötödik alapvető erő létezésének bizonyításában

2019. november 23. 11:20, utolsó frissítés: 11:26

Komoly áttörést érhetett el az Atommagkutató Intézet az ötödik alapvető (természeti) erő létezésének bizonyításában, írja a CNN nyomán az Index.hu. A nemrég publikált eredmények szerint sikerült kimutatniuk az eddig csak elméleti szinten bizonyított X17-es részecske létezését. A Krasznahorkay Attila vezette kutatócsoport hélium atomok fénykibocsátását vizsgálata közben figyelte meg, hogy a részecskék olyan viselkedést tanúsítanak, amely a jelenlegi fizikai ismeretekkel nem megmagyarázható.

Fotó: Atomki/MTIFotó: Atomki/MTI


Krasznahorkay elmondta a CNN kérdésére, hogy másodszor sikerült megfigyelniük az X17-nek nevezett részecskét, ami a nevét onnan kapta, hogy a tömegét 17 megaelektronvolton számolták ki. "Az X17 olyan részecske lehet, ami összeköti a mi látható világunkat a sötét anyaggal" – mondta el a kutató.

Jonathan Feng, a Kaliforniai Egyetem professzora elmondta, hogy évek óta követi a magyar csapat munkáját, és véleménye szerint közel járnak hozzá, hogy egy mindent alapjaiban megváltoztató áttörést érjenek el. Ha sikerül reprodukálni az eredményeket, akkor ez egy potya Nobel-díj lehet - mondta Feng.

Mások nem ennyire optimisták, egyesek szerint pusztán mérési hibáról van szó, azonban Feng a kezdetek óta nagyon lelkes a magyar csapat eredményei kapcsán. Az amerikai tudós a saját kutatócsoportjával bele is kezdett a megfigyelés elméleti hátterének kidolgozásába, még a 2016-os korábbi eredmények alapján.

Véleményük szerint egyértelmű, hogy a megfigyelések a fizikában már Einstein óta feltételezett, de eddig még nem bizonyított ötödik természeti erő irányába mutatnak, amely a kulcs lehet az egyesített mezőelmélet (unfied field theory) kidolgozásában. Utóbbi koherens magyarázatot adna az összes természeti erőre, a galaxisok kialakulásától kezdve a legapróbb részecskékig bezárólag. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS