2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lehet többé a kiotói gésákkal szelfizni

2019. november 05. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Tele lett az okobojuk* a külföldi turistákkal a kiotói gésáknak, mivel a többségük egyáltalán nem tud viselkedni, és annyi zaklatás és rongálás történt az elmúlt években, hogy úgy döntöttek, ezentúl tilos velük szelfit készíteni, de még a gésanegyedben történő fotózást is betiltották emiatt.

Egy Maiko, azaz tanuló gésa és egy gésa Kiotóban. Fotó: xavierarnau/Getty ImagesEgy Maiko, azaz tanuló gésa és egy gésa Kiotóban. Fotó: xavierarnau/Getty Images


A városban egyre nagyobb problémát jelent a „turistaszennyezés”, ugyanis látogatók tömegei vonulnak naponta az ősi templomokhoz és szentélyekhez, illetve a Gion negyedben próbálják elkapni a női szórakoztató művészek, azaz a gésák pillantását. Viszont a gésák nem hajlandók csak úgy rápillantgatni mindenkire, ettől pedig sok turista bedühödik és zaklatni kezdi őket.

A turistákat úgy próbálják megregulázni, hogy aki megszegi a fotózást tiltó rendeletet, azt 10 ezer jenre büntetik meg, valamint angol és kínai nyelvű tájékoztatóban magyarázzák el a nekik a helyes viselkedést.

Jövő nyáron Tokió ad otthont a nyári olimpiai játékoknak, emiatt nagy valószínűséggel Kiotóban is megnő a turistaforgalom, amelyre már most igyekeznek felkészülni a helybéliek.

*Okobo: Cipő. A tanuló gésák, azaz Maiko-k használták. A 15 cm körüli, tömör fatalp célja ebben az esetben is az volt, hogy viselőinek ruháit megóvja a kosztól.

Fotó: dailymail.co.ukFotó: dailymail.co.uk


(Guardian/hírszerk.)

Nyitókép: xavierarnau/Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS