2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Konstanca lesz a következő Románia Ifjúsági Fővárosa

2019. október 28. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

Konstanca lesz a következő Románia Ifjúsági Fővárosa – jelentették be szombat este Jászvásárban az Ifjúsági Summit keretében szervezett gálán. A város 2020. május 2. - 2021. május 1. között viseli a címet.

A #ComeToSEAus című nyertes pályázat a konstancai fiatalok felszólítását jelképezi a helyi közösség felé, hogy vegyék észre szükségleteiket, igényeiket, de potenciáljukat is a város jövőjének irányításával kapcsolatban.

„Civil részvétel szükséges ahhoz, hogy hozzájárulhassunk városunk és közösségünk fejlődéséhez. Régóta érezhető egy egységes és aktív ifjúsági mozgalom szükségessége, és íme, idén a konstancai fiatalok együttműködnek a városuk jövőjének megvitatásában.

Felvállalt célunk egy olyan, fiatalokat megcélzó platform megalkotása, amelyen a fiatalok érdekeit védjük és népszerűsítjük, és az általuk beazonosított problémákra megoldásokat is keressünk. Készen állunk arra, hogy beindítsuk a projekteket és kijelentsük: #ComeToSEAus” – mondták el Konstanca képviselői.

A nyertes program célkitűzése, hogy egy asztalhoz ültesse a konstancai fiatalokat, hogy azok együttműködhessenek, és megvitathassák a városuk jövőjét. A cím viselőjeként Konstanca szeretné kiaknázni a város potenciálját, hogy minél több területen fejlődhessenek. A #ComeToSEAus a konstancai fiatalok felszólítását jelképezi a helyi közösség felé, hogy vegyék észre szükségleteiket, igényeiket, de potenciáljukat is a város jövőjének irányításával kapcsolatban. Másfelől a program a fiataloknak a civil és társadalmi aktivizmus felé fordulását is jelenti.

„Folyamatosan figyelmet fordítunk a fiatalok igényeire, a Románi Ifjúsági Fővárosa programon keresztül pedig sikerül őket bevonni a közösségek fejlesztésébe. Nagyon fontos, hogy együtt dolgozzunk, támogassuk a fiatalokat. A helyhatóságok egyre nyitottabbak aziránt, hogy bevonják a fiatalokat a helyi szintű döntéshozási folyamatokba, ez pedig azt bizonyítja, hogy fenntartható közösségek és városok irányába tartunk. Gratulálok a konstancai csapatnak és sok sikert kívánok a megvalósításhoz” – mondta Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója, a Románia Ifjúsági Fővárosa Kormányzóságának főtitkára.

Konstanca egy 50 ezer euró értékű díjban is részesült, amelyet a Román Kereskedelmi Bank (BCR), a Románia Ifjúsági Fővárosa program egyik kezdeményezője ajánlott fel.

Konstanca mellett Craiova jutott a címért folyó verseny döntőjébe. A döntős pályázatokat az ifjúsági civil szférának a magánszektornak, a parlamenti politikai pártok ifjúsági szervezeteinek és egyes közintézményeknek képviselőiből álló független zsűri értékelte.

A zsűrizés olyan kritériumok alapján történt, mint a pályázat indoklását megalapozó motiváció, a vízió, a küldetés és a célok koherenciája, valamint a javasolt projektek beilleszkedése az ifjúságot érintő közpolitikák stratégiájába és dokumentumaiba.

Évente egy romániai város verseny útján elnyeri a Románia Ifjúsági Fővárosa címet, ezzel együtt pedig anyagi támogatást, képzési lehetőségeket és tanácsadást a pályázatban vállaltak gyakorlatba ültetéséhez. A Románia Ifjúsági Fővárosa program 2016-ban indult, elsőként Temesvár viselte a címet, majd Bákó, Nagybánya és Jászvásár, utóbbi 2019. május 2. óta.

A programot a Románia Ifjúsági Fővárosa vezetősége – a Romániai Ifjúsági Tanács, a Kolozsvári Ifjúsági Szövetség, a PONT csoport és a Román Kereskedelmi Bank (BCR) – koordinálja. A vezetőség független zsűrit nevezett ki, amelyben közintézmények, a civil és a magánszféra képviselői egyaránt jelen vannak.
(Közlemény)
Nyitókép: wikipédia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS