2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az utolsók között kullog Románia az EU-ban a nemek közötti egyenlőségben

2019. október 22. 18:17, utolsó frissítés: 18:17

Románia az Európai Unió 28 országa közül jelenleg a 25. helyen áll a nemek között egyenlőségben - derül ki a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete legfrissebb, 2019-re vonatkozó adataiból. A romániai nemi egyenlőség mutató (Gender Equality Index) értéke az intézet számításai szerint 100-ból 54,5 pont, ami az EU-s átlaghoz képest 12,9 pontos lemaradás.

A legjobban természetesen két észak-európai ország teljesített, Svédországban (83,6 pont) és Dániában (77,5 pont) a legkisebb a különbség a nemek között. A legtöbb javítanivalója Görögországnak (51,2 pont) van, de nem áll sokkal jobban Magyarország sem (51,9 pontja van). A legnagyobb fejlődést az előző jelentés óta Portugália és Észtország mutatta fel 3,9, illetve 3,1 pontos javulással. Romániában a jelentés szerint a nemek közötti egyenlőség lassabban növekszik, mint átlagosan az EU más országaiban, az előző időszakban 2,1 pontos volt ugyan a javulás, de 2005-ös időszakig visszatekintve csak 4,6 pontos.

A jelentés készítői több terület is vizsgáltak, amikor összeállították az átlagukat, és az jött ki, hogy minden területen gyengébben értéket értünk el, mint az adott EU-s átlag. A legjelentősebb a lemaradás a hatalom szemszögéből (ami a döntéshozásban fennálló egyenlőséget vizsgálja) van: 38,8 pont, az idővel kapcsolatban (leginkább a szabadidő eltöltéséről szól) 50,3 pont, és a tudásnál (főleg az oktatásban való részvétel és végzettség alapján számolták) 51,5 pont. Ez még úgy is igaz, hogy a hatalom területén 8,1 ponttal javított Románia 2005 óta.

A pénzügyek (a jövedelemmel és az elszegényedés kockázatával kapcsolatosak az érték) területén Bulgáriával együtt az utolsó helyen kullogunk 62 ponttal, de 8,8 pontos volt 2005 óta a javulás. Románia abból a szempontból is egyedi, hogy az egyedüli ország, amely a munka/munkavállalás területén nem javított az eredményén a 2005 óta terjedő vizsgált időszakban, hanem minimálisan, 0,9 ponttal gyengébben teljesített, és jelenleg 67,7 ponttal áll.

Az ország az egészségügy területén érte el a legjobb pontot 71,7-el az ország, de az egész EU-t tekintve ez a legalacsonyabb a kategóriában. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS