2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lítiumionos akkumulátor kifejlesztői kapták a kémiai Nobel-díjat

2019. október 09. 13:21, utolsó frissítés: 13:34

A lítiumion-akkumulátor fejlesztéséért az amerikai John B. Goodenough, a szintén amerikai M. Stanley Whittingham és a japán Akira Yoshino megosztva kapja az idei kémiai Nobel-díjat - jelentette be Göran K. Hansson, a díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára szerdán.Az indoklás szerint a lítiumionos elemek forradalmasították az életünket és a mindennapi használati tárgyainkat, kezdve a mobiltelefontól egészen a laptopokig és az elektromos autókig. Úgy fogalmaznak, hogy a kutatók munkájukkal megteremtették a vezeték nélküli, fosszilis tüzelőanyagoktól mentes társadalom alapjait.

Stanley Whittingham a '70-es évek elején (az olajválsággal összefüggésben) hozta létre az első használható lítiumos akkumulátort, John Goodenough pedig megduplázta a lítiumos akkumulátor potenciálját, megfelelő feltételeket teremtve egy nagyobb teljesítményű, használható akkumulátorhoz. Akira Yoshino pedig sikeresen eltávolította a tiszta lítiumot az akkumulátorokból, lítiumionokkal helyettesítve azokat, ezzel még biztonságosabbá téve az akkumulátorokat. Munkájukra alapozva jelentette meg az első lítiumion-akkumulátorokat a Sony még 1991-ben. Ahogyan a fogalmaznak, a három tudós összességében egy újratölthetőbb világot teremtett.Az idei volt a 111. alkalom, hogy kiosztották a kémiai Nobel-díjat, amit tavalyig 180 személy kapott meg. 67 alkalommal kapta a díjat egy kutató, 23 alkalommal két személy között osztották meg, míg 24 alkalommal három tudós osztozott az elismerésen. Csupán egyetlen kutató, Frederick Sanger kapta meg kétszer is az elismerést, 1958-ban és 1980-ban. A legfiatalabb díjazott Frédéric Joliot eddig, aki 35 éves kapta meg a díjat 1935-ben feleségével, Irène Joliot-Curie-vel megosztva.
Eddig összesen 5 nő kapott kémiai Nobel-díjat, az említett Irène Joliot-Curie mellett Marie Curie (az előbbi édesanyja, és ez első kétszeres Nobel-díjas) 1911-ben, Dorothy Crowfoot Hodgkin 1964-ben, Ada Yonath 2009-ben, míg Frances H. Arnold 2018-ban kapta meg az elismerést. A legidősebb kémiai díjazott 2019-ig John B. Fenn volt, aki 2002-es díjazásakor 85 éves volt. Őt előzte meg John B. Goodenough, 1922 júliusában született, így a díj szerdai bejelentésekor már betöltötte a 97 évet. Ezzel egyben az összes kategóriát tekintve is legidősebb díjazott.
Csütörtökön jelentik be a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel-díjast, mert a Svéd Akadémia körül kirobbant botrány miatt azt tavaly nem osztották ki. Pénteken hozzák nyilvánosságra Oslóban a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 14-én Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

Idén a díjak 9-9 millió svéd koronával járnak. Amennyiben több díjazott van, a pénzösszeget megosztva kapják. Az elismeréseket december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS