2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A minisztérium jóváhagyta Bethlen Gábor marosvásárhelyi szobrának felállítását

2019. október 09. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

November 15-én, Bethlen Gábor születésének és egyben halálának évfordulóján szeretnék felavatni az erdélyi fejedelem egész alakos szobrát Marosvásárhelyen. A hírről Vass Levente számolt be egy hétfői sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy a városháza megbízásából sikerült megszereznie a művelődési minisztérium szoborállításhoz szükséges jóváhagyását.

Az RMDSZ korábbi, nyáron lemondatott városi elnöke szerint a szoboravatással kapcsolatban a bukaresti hatóságokkal ő tartotta és tartja a kapcsolatot, míg Marosvásárhelyen Kali István felfüggesztett ügyvezető, valamint a tanácsosi frakció nemrég lecserélt vezetője, Magyary Előd „viseli gondját” a Bethlen-szobornak.

Vass Levente egy Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben is beszámolt arról, hogy Bethlen Gábor egész alakos szobra, amely Harmath István Magyarországon élő alkotó munkája, már teljes egészében elkészült. A szobrot Sántha Attila szovátai szobrász öntötte ki.Az RMDSZ volt marosvásárhelyi elnöke azt szeretné, hogy a szobrot november 15-én, a fejedelem születésének 439., halálának 390., egybeeső évfordulóján leplezzék le Marosvásárhelyen, a központ Horea utca felőli, Bernády ház felőli sarkában. Elmondása szerint a polgármesteri hivatalnak, mint a szobor megrendelőjének és állítójának, illetve a munkálatok elvégzési jogát elnyerő cégnek nem kellene különösebb gondot okozzon a talapzat elhelyezése és a terecske kialakítása.

Cosmin Blaga városházi szóvivő a Krónikánakelmondta, hogy az önkormányzat már a napokban kiállítja az építkezési engedélyt és átadja a főtér alsó felében kiválasztott területet az építőnek.

A lap beszámol arról is, hogy a tanács 2017-ben egymillió lejt szavazott meg az alkotásra, ebből a pályanyertes művésznek eddig 267 ezret törlesztettek. A városban ez lenne az első magyar vonatkozású szobor, amelyet 1990 után, teljes egészében önkormányzati pénzből finanszíroznak. (Krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS