2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kozmológusok kapták a fizikai Nobel-díjat

2019. október 08. 13:25, utolsó frissítés: 15:21

James Peebles a kozmológia elméleti felfedezésért, míg Michel Mayor és Didier Queloz egy Naphoz hasonló csillag körül keringő első exobolygó felfedezéséért fele-fele arányban megosztva kapják idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be Göran K. Hansson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára kedden.A díjat odaítélők indoklása szerint olyan személyeket díjaztak megosztva, akik segítettek az univerzum felépítésének és történetének a megértéseben, valamint először fedeztek fel a Naphoz hasonló csillag körül keringő bolygót (természetesen a Naprendszerünkön kívül).

Michel Mayor és Didier Queloz, a Genfi Egyetem csillagászai az Observatoire de Haute-Provence műszereit használva az 51 Pegasi fősorozatbeli csillag körül fedezték fel az említett exobolygót, amelyről már 1995 októberében beszámoltak. Az indoklás szerint Mayor és Queloz valóságos forradalmat indítottak el a csillagászat területén akkor a felfedezésükkel, azóta már több mint 4000 exobolygót fedeztek fel a Tejútrendszerben.

James Peebles, a Princeton Egyetem kozmológusának elméleti felfedezései a világegyetem ősrobbanás utáni fejlődésének megértéséhez járultak hozzá. Az indoklás szerint a most díjazott kutatók eredményei "örökre megváltoztatták a világról alkotott képünket".1901 óta az idei 113. alkalommal, hogy fizikai Nobel-díjat osztanak. 47 alkalommal kapta egy személy a díjat, 32 alkalommal két személy osztozott rajta, míg az idei a 34. alkalom, hogy három fizikus között osztják meg az elismerést. Eddig összesen 212 kutatót ismertek el fizikai Nobel-díjjal, és egyetlen személy, John Bardeen kapta meg kétszer is a kitüntetést, 1956-ban és 1972-ben.

A fizika területén eddig Lawrence Bragg volt a legfiatalabb díjazott, akit 1915-ben 25 éves korában ismertek el az édesapjával együtt, míg a legidősebb kitüntetett tudós az amerikai Arthur Ashkin, aki 2018-ban 96 évesen lett fizikai Nobel-díjas. Eddig összesen 3 nő kapott fizikai Nobelt, 1903-ben Marie Curie (aki ráadásul 1911-ben kémiából kapott Nobel-díjat, így mindmáig az egyetlen, akit két külön tudományágban is elismertek), 1963-ban Maria Goeppert-Mayer, míg 2018-ban Donna Strickland.

A kémiai Nobel-díjat szerdán jelenti be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, míg pénteken hozzák nyilvánosságra Oslóban a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét. Csütörtökön jelentik be az irodalmi Nobel-díjakat, ugyanis a Svéd Akadémia körül kirobbant botrány miatt tavaly nem ítélték oda a kitüntetést, így idén egyidejűleg két díjazottat is bejelentenek. Október 14-én Stockholmban azt is bejelentik, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS