2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húsz éve nem volt ilyen kevés egyetemista Romániában, de a BBTE diákjainak száma nőtt

2019. október 01. 16:54, utolsó frissítés: 2019. október 02. 10:17

Történelmi mélyponton van az egyetemi oktatást folytató diákok száma Romániában, aminek legfőbb oka a demográfiai csökkenés mellett a diákok elvándorlása, derül ki a Nemzeti Statisztikai Intézet adataiból.

A romániai egyetemisták száma mindössze 377.370 volt az idei tanévkezdéskor, ami az edupedu.ro tájékoztatása alapján a Nemzeti Statisztikai Intézet (Institutului Național de Statistică, INS) adataira hivatkozva két évtized legalacsonyabb eredménye.

Kép forrása: INSKép forrása: INS


Ez azt is jelenti, hogy 2010-hez képest (761.541) a hallgatók száma kevesebb mint felére csökkent. 2017-2018-ban már csak 383.364-en végezték egyszerre az alapképzést, a 2018-2019-es időszakban pedig elérte a történelmi mélypontot a diákok száma.

Soós Anna, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar rektorhelyettese megkeresésünkre azt nyilatkozta, a húsz év legrosszabb diáklétszáma nem érinti negatívan a BBTE magyar hallgatóinak a számát, mivel náluk növekvés tapasztalható.

„Ez a trend nálunk nem érvényes, ez csak azt jelenti, hogy más egyetemeken jóval nagyobb arányban történik így. Általában növekvő tendenciát mutattak az eddigi évek számai, ebben az évben például 1,02%-al növekedett a beiratkozó diákok száma. Ez érvényes az egész egyetem szintjén és érvényes a magyar tagozatra is” – nyilatkozta.

Fotó: Tőkés HunorFotó: Tőkés Hunor


Romániában a 2018-2019 tanévben összesen 402.696 hallgatót tartanak nyilván, amelyből 25.326 külföldi diák. A felsőoktatási rendszerben (a mesteri, a doktori és a posztdoktori kurzusokkal együtt) az INS szerint összesen 533.749 egyetemista tanult ebben az időszakban.

Hétfőn 406 állami és 148 magán felsőoktatási intézményben kezdődött meg az oktatás Romániában. Az adatok azt mutatják, hogy Bukaresten kívül 36 megyében működik egyetem vagy főiskola, kivételt képez ez alól Botoșani, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea és Vaslui megye.

A legtöbb diák a főváros körzetében iratkozott be. A hallgatók számát illetően a második helyen az észak-nyugati régió áll, ahol Kolozsvár a legfontosabb egyetemi központ, a harmadik pedig az észak-keleti régió, a jászvásári központtal.

Kép forrása: edupedu.roKép forrása: edupedu.ro


A húszéves mélypontot legfőképpen a diákok elvándorlása eredményezi, mutatott rá a külügyminisztérium által kért OECD-tanulmány, ami arra is kitér, hogy a legtöbb kivándorló fiatal szakképesítést nem igénylő munkát végez, a diplomával rendelkezők fele is ilyen munkát vállal. A Kanadába kivándorlók nagy százalékban (77%-ban) felsőfokú végzettségűek, az Egyesült Államokba 54%-ban. Olaszországba a kivándorlók 7%-a diplomás. Németországba és Spanyolországba is nagyjából "csak" 17%-uk próbál szerencsét felsőoktatású végzettséggel.

(edupedu/Monitorulcj/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS