2018. október 19. péntekNándor
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Titokzatos lengyel gabonakörök

2003. július 02. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Idén már negyedik éve mutatkoznak a nyugat-lengyelországi Wylatowo falucska melletti gabonaföldeken időről időre különféle körök és rajzolatok, amelyek nemcsak a környék lakóit és a lengyel ufó-hívőket tartják izgalomban, hanem a szélesebb közvéleményt is. A titokzatos wylatowói jelenség, amelyről a lengyel televízió is hírt adott, egyedülálló a maga nemében: ugyanazon a helyen még sehol nem figyeltek meg ilyesmit ennyi ideig egyhuzamban.
A jelenség Angliában bukkant fel először, amint erről XVI. századi metszetek tanúskodnak, de csak a múlt század hetvenes évei óta vált a média jóvoltából széles körben ismertté.
2000 júliusában a Gniezno és Bydgoszcz között fekvő, mintegy félezer lakosú Wylatowo falucskában, Mogilno közelében (nagy-lengyelországi vajdaság) a gabonaföldeken szabályos, kör alakú ábrák tűntek fel, melyek közül némelyiknek az átmérője elérte a 20 métert is. A gabona egy része elfeküdt a földön, mintha kiadós zivatar vonult volna el fölötte. Az a különös, hogy a vetésben semmilyen kár nem keletkezett, a szárak sehol sem törtek el, csupán meghajlottak, mintha valami ismeretlen, szelíd erő a földre nyomta volna őket.
A rajzolatok keletkezését szokatlan jelenségek kísérték: a környéken használt mobiltelefonok, rádió- és televíziós készülékek elnémultak, gépkocsik akkumulátora lemerült, és egyes helyi lakosok -- állításuk szerint -- éjszaka, amikor az ábrák létrejöttek, rendkívüli fényjelenségekre riadtak.
Az évek során már nemcsak körök, hanem bonyolultabb rajzolatok, úgynevezett piktogramok is megjelentek. A lengyel ufó-hívők saját elméleteik igazolását látják a jelenségben. 2001-ben egy külön alapítványt (Nautilus) is létrehoztak a gabonakörök és más hasonló parajelenségek megfigyelésére és kutatására. A magyarázatot illetően azonban változatlanul sötétben tapogatóznak.

Az egyik teória szerint egy idegen bolygó értelmes lakói akarnak mágneses mezők révén létrehozott ábrákkal üzenni az embereknek, mások azonosítatlan repülő tárgyakra (ufók) gyanakodnak, de sokan magyarázzák a dolgot egyszerűen azzal, hogy valakik a bolondját járatják hiszékeny embertársaikkal.
Igen ám, csakhogy az ábrák emberi, földi keletkezésére nincs ésszerű magyarázat. A gabonatáblák közepén helyezkednek el, ösvények, utak nem vezetnek hozzájuk. Hogyan juthattak oda, akik készítették? A föld fölött lebegő helikopterről sem készülhettek, mint állítják egyesek, mert először is ezt nehéz lett volna nem észrevenni, másodszor a helikopter beleütközött volna a közelben húzódó villanyvezetékekbe. Ha netán forgószél vagy gömbvillám okozta volna (ilyen feltevések is vannak), az óhatatlanul eltörte és összekuszálta volna a gabonaszálakat. A helybeli lakosok megpróbáltak maguk "csinálni" ilyen köröket a gabonatábláikon, de csak annyit értek el, hogy a szárak egy részét összetörték.
Wylatowo a piktogramok nyomán Lengyelország-szerte ismertté vált, hovatovább a határokon túl is megismerik a nevét. A falucskának külön internetes honlapja van, amelyen bárki ingyen megtekintheti az ábrákat, de az "ufó-vallás" hívei a helyszínre is elzarándokolnak. S ahogy ez lenni szokott, a helybeliek megszagolták az üzletet: újabban már 5 zlotyt (kb. 45 ezer lejt) kérnek a piktogramok megtekintéséért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS